Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijk gedecoreerd winkel-woonhuis (Soestdijk) in Groningen

Woonhuis

Grote Kromme Elleboog 6 A
9712BK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1903
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1903 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Rijk gedecoreerd winkel-woonhuis (Soestdijk)

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de korte Grote Kromme Elleboog, verbouwd in 1903 in opdracht van F.S. Pool als drogisterij met bovenwoning naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in de bouwstijl van de neo-Renaissance. Het gebouw is thans in gebruik als café met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak met voordakschild, belegd met een zwarte Friese golfpan. In het midden van het voordakschild is een forse kajuit uitgemetseld met pilasters en een tympaan met vazen op de schouders en rolwerkwangen. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en is opgemetseld uit gele verblendsteen in koppenlagen met diepliggende voegen. De begane grond wordt over de volle breedte ingenomen door een houten winkelpui van gecanneleerde pilasters (de buitenste breed en vlak, de overige rank en smal), die wordt afgesloten door een houten kroonlijst. De deuren met bovenlichten zijn rijk besneden in neo-Renaissance stijl. De composietkapitelenzijn versierd met aesculapen en herinneren aan de voormalige drogisterij. De gevel van de verdieping is omkaderd met stuc lijstwerk evenals de rechtgesloten T-vensters. Op de eerste verdieping hebben de vensteromlijstingen een tympaanvormige bekroning met uilen met uitgeslagen vleugels als symbool van de wijsheid. De gedrukte vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van lijstwerk, dat licht getoogd is gesloten en in het midden versierd is met rozetjes. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die versierd is met linten, loofwerk en vlinders. De geprofileerde houten bakgoot wordt ondersteund door een viertal consoles in de vorm van voluut-dragenden mannenkoppen. De open monden verwijzen wellicht naar de traditionele 'gapers' van het drogisterij-bedrijf. Waardering WINKELWOONHUIS, vormgegeven in een eclectische bouwstijl, kenmerkend voor de architectuur uit het eind van de negentiende eeuw, met stijlkenmerken van de neo-Renaissance, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en in het bijzonder vanwege het zorgvuldig gekozen en uitgevoerde decoratieschema van de voorgevel en de gaaf bewaard gebleven vroegere winkelpui. Bovendien vormt het gebouw een opmerkelijk accent in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Grote Kromme Elleboog in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485607
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijk gedecoreerd winkel-woonhuis (Soestdijk) in Groningen

Mepschen- of Sint Annengasthuis

Oude Kijk in 't Jatstraat 4
Groningen
St.Annen of Mepsche Gasthuis, gesticht 1479, herbouwd in 1786. Zeven traveeën breed pand met verdieping onder hoog zadeldak evenwijdig aan ..

Pand van vijf traveeën breed met klokgevel

Oude Kijk in 't Jatstraat 5
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen dubbelgezwenkte top. In de deels vernieuwde gevel, rococovullingen in de boogtrommels boven de vens..

Pand met halsgevel (Bagels & Beans)

Zwanestraat 30
Groningen
Pand onder zadeldak tegen halsgevel. Gevel thans gepleisterd. Boven de vensters der verdieping en top schelpvullingen der boogtrommels. Gebe..

Hinckaertshuis

Oude Kijk in 't Jatstraat 6
Groningen
Middeleeuws onderkelderd pand onder twee zadeldaken tegen gepleisterde topgevels aan de straatzijde. In de toppen smalle tweelichtskozijnen...

Geel gepleisterd pand van vier traveeën breed

Oude Kijk in 't Jatstraat 9
Groningen
Vier traveeën breed pand met verdieping en lage zolderverdieping in de voorbouw. 17e eeuwse festoenen en knopankers tussen de verdiepingen;..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijk gedecoreerd winkel-woonhuis (Soestdijk) in Groningen

Foto's (1)