Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bankgebouw (nu: Restaurant Overstag) in Groningen

Gebouw

Gedempte Zuiderdiep 137 A
9711HE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1910
Architect: A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis Gendt ADN 1910 A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis


Beschrijving van Voormalig bankgebouw (nu: Restaurant Overstag)

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande noordelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep, gebouwd in 1910 in opdracht van de Algemeene Groningsche Scheepshypotheek Bank naar ontwerp van de Amsterdamse architect A.D.N. van Gendt en de Groninger architect G. Nijhuis in overgangsarchitectuur met stijlkenmerken van de neo-barok. Het gebouw is thans in gebruik als café/restaurant. Omschrijving Het omvangrijke en brede gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met leien in Rijndekking. Het voordakschild bevat aan weerszijden van de topgevel twee houten dakkapellen met zinken pironnen. De gevel is nagenoeg symmetrisch van opzet en opgetrokken uit een paarsbruine baksteen op een circa 1,7 meter hoog granieten basement. De constructieve elementen van de gevelopeningen, de vensterbanken, kalven en lateien zijn in natuursteen ingevoerd. De toegangspoort bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met een gekanteld ovaal bovenlicht; deur en bovenlicht zijn gevat in een geel zandstenen kader van pilasters en een segmentvormig gebogen kroonlijst. Aan de onderzijde van het ovaal is uitbundig loofwerk in reliëf aangebracht. De zware lateien zijn eveneens in gele zandsteen uitgevoerd en zijn versierd met geometrische reliëfs. Op de verdieping is een trapeziumvormige erker uitgemetseld, die steunt op twee zware zandstenen consoles. De erker telt drie vensters en is gedekt met een zandstenen kroonlijst en een segmentboogvormig tympaan. In het boogveld is in reliëf een stuurman aan het rad uitgebeeld. De middentravee is in een topgevel uitgemetseld waarin drie gepaarde vensteropeningen zijn aangebracht. In de uiterste top is in zandsteen een volgetuigd schip aangebracht. Inwendig zijn ondermeer van belang de ingangspartij met betegelde hal en de houten betimmeringen, lambrizeringen en bewerkte paneeldeuren. Waardering BANKGEBOUW, opgetrokken in een representatieve overgangsarchitectuur met stijlkenmerken van de neo-barok naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect G. Nijhuis en de Amsterdamse architect A.D.N. van Gendt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, de verfijnde uitvoering en materiaalkeuze en vanwege zijn gaafheid. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de noordelijke gevelwand van het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485572
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bankgebouw (nu: Restaurant Overstag) in Groningen

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen

Munnekeholm 12
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in omstreeks 1850 in een ambachtelijk-tradi..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken

Stationsstraat 6
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse re..

Voormalig hotel

Stationsstraat 7A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van de eind negentiende-eeuwse, nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande ..

Bankgebouw in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant (USVA)

Munnekeholm 10
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 9A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse r..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig bankgebouw (nu: Restaurant Overstag) in Groningen

Foto's (1)