Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met rijk versierde lijstgevel in Groningen

Woonhuis

Coehoornsingel 30 A
9711BT Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Herenhuis met rijk versierde lijstgevel

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend laat negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de Coehoornsingel, gebouwd in 1882 in opdracht van I.J. Tinga in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw was sinds 1966 in gebruik als confectie-atelier en daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is in 1985 gerestaureerd en thans in gebruik als drie woningen. De gevel loopt over het aangrenzende pand op nr. 32 door, dit pand valt buiten de bescherming. De perceelgrens loopt door het midden van een inpandige portiek, die met het bovenliggende venster wel onderdeel uitmaakt van de te beschermen voorgevel. Omschrijving Het brede gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot. Het voordakschild bevat twee gestucte kajuiten met rolwerk wangen. De kajuiten worden bekroond door een tympaan. Onder de architraaf zijn guirlandes in stuc aangebracht. De voorgevel is vijf travee├źn breed en geheel gestuct. Het basement is vlak gepleisterd en voorzien van spiegels. De begane grond is voorzien van gebosseerde imitatie-rusticablokken en wordt afgesloten door een zware cordonlijst. De verdieping is voorzien van schijnvoegen. De deur- en vensteropeningen op de begane grond zijn segmentboogvormig gesloten en voorzien van forse sluitstenen met diamantkoppen. De linker voordeur heeft een hardstenen stoep van twee treden. Het inpandige portiek uiterst rechts met deuren van later datum is eveneens segmentboogvormig gesloten en bekroond met een kroonlijst. Het voorste deel van de gang hierachter met betegelde vloer bevat een deel van de vroegere buitenmuren met imitatie-rusticablokken. De portiek bevat aan weerszijden gecanneleerde stuc pilasters op een basement, dat met acanthusbladeren is versierd. De pilasters worden bekroond door composiet-kapitelen. De boog van de portiek is rijk versierd met rank- en loofwerk en bevat in het midden een forse leeuwekop. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en omkaderd met geprofileerd stuc lijstwerk. De vensters rusten op een doorlopende gestucte onderdorpelband en consoles, die met een bladmotief zijn versierd. De borstweringen zijn voorzien van spiegels. De vensters worden bekroond door in het midden doorbroken tympanen. De velden hieronder zijn rijk gedecoreerd met vrouwenkopjes en decoratief rank- en loofwerk en guirlandes. Waardering HERENHUIS, met een rijk versierde, gestucte lijstgevel uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang: - vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde - vanwege zijn rijke stuc decoraties; en - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een opvallend element in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Coehoornsingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met rijk versierde lijstgevel in Groningen

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiusstraat 32
Groningen
Inleiding HERENHUIS, aan weerszijden door een smalle gang van de belendende panden gescheiden, gesitueerd in de korte, oostelijke gevelwand ..

Herenhuis

Ubbo Emmiusstraat 34
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Herenhuis met tuinhuis, met gevel in eclectische bouwstijl met classicistische elementen en decoraties in Art-Nouveau-stijl

Ubbo Emmiussingel 51
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET TUINHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, resultaat van een verb..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 53
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1892 en zorgvuldig vormg..

Herenhuis

Ubbo Emmiussingel 41
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met rijk versierde lijstgevel in Groningen

Foto's (1)