Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof's Burg (ook: Hofsburg) in Groningen

Woonhuis

Coehoornsingel 115
9711BR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Hof's Burg (ook: Hofsburg)

Inleiding WOONHUIS, genaamd 'Hofsburg', gesitueerd in het laatste gedeelte van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in neo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met praktijk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een een schilddak, belegd met een zwarte Tuiles du Nord. Het souterrain is bekleed met hardstenen platen en omzoomd met een smeedijzeren hek. De voorgevel is vier travee├źn breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. Het muurwerk is verlevendigd met dorpelbanden van kunststeen. Een vier treden hoge hardstenen trap leidt naar de toegang met een bewerkte deur met bovenlicht. Boven de ingang bevindt zich een balkon, rustend op een drietal rijk bewerkte rolwerkconsoles. Het balkon loopt door boven het naast gelegen venster. De twee travee├źn met balkon risaleren en zijn voorzien van een uitgemetselde geveltop met rolwerk en tympaan-bekroning. De borstweringen van de rechtgesloten vensters zijn samengevat tussen geprofileerd lijstwerk en voorzien van siermetselwerk van gekleurde baksteen. Op de verdieping achter het balkon bevindt zich een brede deur met zij- en bovenlichten onder een korfboogvormige ontlastingsboog; in de boogtrommel is de naam van het huis aangegeven. De geveltop heeft een venster met een rondboog; in het boogveld is het bouwjaar 1893 vermeld. De rechtgesloten vensters hebben strekken met negblokken en sluitstenen van kunststeen. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Van belang ondermeer de geornamenteerde stucplafonds in de gang en de diverse woonvertrekken, de zwart-beige betegelde vloer met een fraai decoratief patroon, het trappenhuis met houten kolom, leuningen en bewerkte houten eindbalusters en de zwartmarmeren schouwen. Waardering Woonhuis, ontworpen in neo-Renaissance stijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van de gevelcompositie en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de stedebouwkundig hoogwaardige structuur van de Stationsstraat en het Emmaplein in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof's Burg (ook: Hofsburg) in Groningen

Herenhuis in neorenaissance-stijl

Coehoornsingel 117
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in een rijk ve..

Zuiderkerk

Stationsstraat 12
Groningen
Inleiding KERKGEBOUW, genaamd de Zuiderkerk, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande oos..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, markant gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Ganzevoortsingel en deel uitmakend van de nagenoeg gesloten w..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Stationsstraat 9A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse r..

Villa met kantoor

Emmaplein 6
Groningen
Inleiding VILLA MET KANTOOR, vrijstaand gesitueerd in het noordoostelijk kwadrant van het Emmaplein, gebouwd in 1905 in opdracht van J.M. Hu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof's Burg (ook: Hofsburg) in Groningen

Foto's (1)