Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelcomplex met galerij in Groningen

Gebouw

Brugstraat 19 A
9712AB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905 (hoekpand) 1909-'10 (galerij)
Architect: Y. Jelsma (nr. 31 en Hoge der A 1) P.M.A. Huurman (nrs. 19-25) Bolthuis (nr. 29) onbekend (nr. 27) Jelsma 1905 Y. Jelsma (nr. 31 en Hoge der A 1) P.M.A. Huurman (nrs. 19-25) Bolthuis (nr. 29) onbekend (nr. 27)


Beschrijving van Winkelcomplex met galerij

Inleiding WINKELGALERIJ MET BOVENWONINGEN, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Brugstraat, gebouwd in 1909 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in de bouwstijl van de Vernieuwingsarchitectuur met kenmerken van de Art Nouveau. Het meest westelijke pand van de groep van zeven aaneengeschakelde panden sluit de reeks af en vormt de hoek met de Hoge der A. Omschrijving Groep van zeven bedrijfspanden met bovenwoningen, met ieder drie bouwlagen, behalve het hoekpand op nummer 31 dat vier bouwlagen hoog is, gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De voorgevels onderling zijn ieder drie raamtraveeën breed. De westgevel van het hoekpand telt zeven traveeën en heeft op de begane grond etalage-vensters onder segmentbogen. Over de volle lengte van de reeks van panden aan de Brugstraat is op de begane grond een galerij aangebracht, met een diepte van circa 2,5 meter. De winkelgalerij heeft een stelling van veertien zuilen van gepolijst roze graniet op ongepolijste geometrisch behakte grijze granieten sokkels. De zuilen worden bekroond door zandstenen kapitelen, gebeeldhouwd in de vorm van kikkers, vogels en bloemen. Op de zuilen rust een architraaf, die is bekleed met gele geglazuurde tegels. De gevels op de verdieping zijn opgetrokken uit rode baksteen en uit gele of witte verglaasde verblendsteen. Alle vensters zijn gedekt met rechte hardstenen lateien. Twee panden zijn opgemetseld tot topgevels. Het hoekpand bezit een houten erker, dorpelbanden in natuursteen en segmentvormige balkons met siersmeedwerk. De hoek zelf is afgeschuind. Waardering Winkelgalerij met bovenwoningen, bestaande uit een reeks bedrijfspanden met bovenwoningen, opgetrokken in de stijl van de Vernieuwingsarchitectuur, van algemeen belang vanwege de unieke waarde van deze winkelgalerij in de stad Groningen, alsmede vanwege de bijzondere architectonische kwaliteit van het complex in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de Brugstraat en de Hoge der A. Bovendien vormt het complex een van de belangrijkste ontwerpen in het werk van de architect P.M.A. Huurman. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelcomplex met galerij in Groningen

Pand met rechte kroonlijst (Cave Oporto)

Brugstraat 17
Groningen
Drie traveeën breed pand met boven kelderverdieping twee volledige en een lagere verdieping; midden 17e eeuwse gevel afgesloten met rechte ..

Het Gotisch huis (Scheepvaartmuseum)

Brugstraat 24
Groningen
Oudste WOONHUIS van Groningen. Gotisch pand onder diep zadeldak; voorgevel geleed door hoog opgaande geprofileerde nissen in de begane-grond..

Canterhuis (Scheepvaartmuseum)

Brugstraat 26
Groningen
PAND, vermoedelijk daterend uit de 15e eeuw, onderkelderd met twee verdiepingen en een schilddak. Voorgevel vernieuwd in het derde kwart 19e..

Pand van drie traveeën breed (de Tafelaar)

Brugstraat 11
Groningen
Drie traveeën breed PAND met twee volledige verdiepingen; gevel afgesloten door forse kroonlijst met bloklijst; brede vensters met flauw ge..

Hoekpand met twee verdiepingen

Brugstraat 30
Groningen
Gedeelte van een gaaf 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier venst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)