Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankgebouw in Groningen

Gebouw

Akerkhof 36
9711JC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1906
Architect: A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis Gendt ADN 1906 A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis

(1 recensie)

Beschrijving van Bankgebouw

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in opdracht van de Rotterdamse Bank in 1906 naar ontwerp van A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis in een Berlagiaanse bouwstijl. Het publieksgedeelte van het bankgebouw is momenteel in gebruik als winkel, waarbij de oorspronkelijke indeling en interieuronderdelen grotendeels zijn behouden. De overige ruimten zijn verdeeld in appartementen en vormen met de belendende panden één woningcomplex. Omschrijving Bouwwerk, met een brede asymmetrische gevel, van zeven traveeën breed met aan weerszijden een toegangstravee, één bouwlaag hoog op een souterrain en met een mezzanine onder een afgeknot schilddak, belegd met leien in maasdekking. De gevel is opgetrokken uit een grijsbruine baksteen op een hardstenen basement. In het basement zijn steeds dubbele vensteropeningen voor het souterrain. Beide ingangstraveeën hebben een dubbele, houten voordeur met kleine raamopeningen; de deuren worden vanaf het basement door een natuurstenen omlijsting omkaderd; bij de rechter travee doorlopend tot de mezzaninevensters. De drie linker venstertraveeën hebben hoge vensters die zowel de bel étage als de mezzanine beslaan. De hoge, tweeledige bovenlichten zijn voorzien van een roedeverdeling. De overige venstertraveeën hebben op de bel étage kruisvensters en op de mezzanine tweeledige vensters. In de middelste travee is ten behoeve van de huidige functie een ingang aangebracht; het basement en de vensters zijn hiertoe doorgebroken. Boven de oorspronkelijke ingangen bevinden zich drieledige vensters; die van de rechter toegangstravee licht uitstulpend. Alle vensters zijn gevat in zandkleurig natuursteen en ook de middenstijlen zijn uit natuursteen. De rechter toegangstravee is opgemetseld tot een smalle klokgevel met aan weerszijden korte, brede penanten en voorzien van een beëindiging met schelpmotief. De drie linker venstertraveeën zijn opgemetseld tot een tuitgevel met natuursteen cartouches met bouwjaar en eveneens brede penanten. Beide topgevels zijn voorzien van drieledige kruisvensters en natuursteen decoraties. De bakgoot wordt gedragen door consoles. Op het voorschild van de kap zijn in totaal vijf dakkapellen geplaatst, die gedragen worden door kleine consoles, voorzien van een roedeverdeling en afgedekt met een schildkapje. Inwendig ondermeer van belang de nog resterende wandbetimmeringen en fraai bewerkte paneeldeuren, het houten trappenhuis en vloer- en wandbegelingen. Waardering Bankgebouw, zorgvuldig vormgegeven in een aan de architectuur van Berlage verwante bouwstijl met veelvuldig gebruik van natuursteen, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde, het grotendeels intact gebleven interieur en zijn betekenis als waardevol en afsluitend element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de westzijde van het Akerkhof in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Bankgebouw
3
Recensie door: ()
Volgens mij is dit pand niet in opdracht van de Rotterdamse bank gebouwd maar door de Firma Geertsema Feith & Co? Zie dit krantenbericht van 6 feb. 1906: http://bit.ly/1JhtE7V
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankgebouw in Groningen

Sociëteit Albertus Magnus

Brugstraat 8
Groningen
Fors onderkelderd pand met verdieping en lage tweede verdieping, de gevel bekroond door aan de zijgevels omlopende kroonlijst met gesmede vo..

Kledingmagazijn met bovenwoning L. de Vries Hzn

Brugstraat 7
Groningen
Inleiding KLEDINGMAGAZIJN MET BOVENWONINGEN EN INGANGSPORTIEK MET HEK, onderdeel van de aaneengesloten, uit overwegend oudere bebouwing best..

Pand van drie traveeën breed (de Tafelaar)

Brugstraat 11
Groningen
Drie traveeën breed PAND met twee volledige verdiepingen; gevel afgesloten door forse kroonlijst met bloklijst; brede vensters met flauw ge..

Pand onder diep zadeldak (Eyes + More)

Akerkhof 49
Groningen
Smal in aanleg wel 17e eeuws hoekpand onder diep zadeldak, in de zijgevel gebeeldhouwde blokken van dichtgezet poortje of venster.

Pand met rechte kroonlijst (Cave Oporto)

Brugstraat 17
Groningen
Drie traveeën breed pand met boven kelderverdieping twee volledige en een lagere verdieping; midden 17e eeuwse gevel afgesloten met rechte ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)