Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Esserkamp (villabunker) in Groningen

Woonhuis

Hondsruglaan 27
9722SC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1925
Architect: E. van Linge Linge 1925 E. van Linge


Beschrijving van Esserkamp (villabunker)

Inleiding VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhuis, in de Villabuurt aan de zuidkant van de gemeente Groningen, gebouwd in 1936 in opdracht van Prof.dr. H.J.F.W. Brugmans, naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in een traditionele villabouwstijl met invloeden van de landelijke architectuur. Omschrijving Het onderkelderde gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en twee zolderverdiepingen onder een hoog opgaand, licht ingezwenkt zadeldak, belegd met een grijze Hollandse pan. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen. Aan de oostkant een aangebouwde garage die aan de zuidkant van een loggia is voorzien met een trap naar kleine zolderberging. De rechtgesloten, smalle stalen vensters hebben een fijne roedeverdeling en hebben enkele, jalouzie-achtige houten luiken die aan één zijde met plaatstaal zijn bekleed. Overdekte ingang aan de noordkant met zware eikehouten voordeur. Ruime, centrale vierkante hal met natuursteen vloer waaromheen de diverse woonvertrekken zijn gegroepeerd. De zuidgevel heeft op de begane grond in het midden brede openslaande stalen terrasdeuren, voorzien van dubbele luiken. Op de verdieping hierboven een inpandig balkon met eikenhouten latwerk. De westgevel heeft net als de oostgevel, reeksen smalle, onregelmatig over het geveloppervlak aangebrachte vensters. Ter plaatse van de zolder is hier in het midden een houten deur met hijsbalk aangebracht, geflankeerd door kleinere vensters met luiken. Hierboven op de tweede zolderverdieping twee kleine vensters. Aan de zuidkant op het zadeldak een kleine dakkapel. De kelder en zolderverdieping zijn voorzien van diverse brandwerende en beschermende voorzieningen tegen dreigende oorlogssituaties. Ondermeer eternit vloeren en zandbakken, plaatstalen capsule, blusinstallatie met waterreservoirs en oefenschietbaan; in de kelder stalen deuren en een onderaardse vluchtgang naar de tuin. De dakkapel is inwendig voorzien van een in staal gevat betonnen schuifluik. Het gebruik van degelijke materialen onderstreept de uitzonderlijke functie als bunker en toont de angst voor een mogelijke oorlog die de opdrachtgever moet hebben gehad. Waardering VILLA, gelegen in een met oude bomen omringde tuin, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en de gaafheid van ex- en interieur; vanwege de zeer unieke uitrusting met brandwerende voorzieningen en bescherming tegen dreigende oorlogssituaties een typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485400
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Esserkamp (villabunker) in Groningen

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 21
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand en schuin gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in ..

Esserveld (poortgebouw en brug)

Esserweg 20
Groningen
Inleiding POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld' met mortuarium en materialenbergplaats, gebouwd in 1924 in opd..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 17
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in de Villabu..

Landhuis

Verlengde Hereweg 191
Groningen
Inleiding LANDHUIS met aangebouwde garage, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1933 in opdracht van Mr.J.H. Reinink naar..

Boerderij met dwarsgebouwd voorhuis

Rijksstraatweg 10
Haren Gn (Gemeente Haren)
BOERDERIJ bestaande uit een dwarsgebouwd voorhuis, onder schilddak waarvoor kleine dakkapel, gedekt door fronton boven de omlijste ingang is..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)