Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in overgangsarchitectuur in Groningen

Woonhuis

H.W. Mesdagplein 17
9718HT Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1909
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1909 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Woonhuis in overgangsarchitectuur

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek (nr. 16) met de Herman Colleniusstraat in opdracht van de Groninger architect P.M.A. Huurman naar eigen ontwerp in Overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl. De voorgevel wordt omzoomd door een sierlijk smeedijzeren hek met bloemmotieven. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De raamtravee is bekroond met een gebogen geveltop met aan weerszijden bewerkte, natuurstenen toppen. De deurtravee is afgesloten met een houten bakgoot op klossen. Boven een hardstenen plint is de voorgevel opgetrokken uit oranje-gele verblendsteen. De tweede verdieping is verlevendigd met vierkante motieven en horizontale lijsten van rode baksteen tussen de vensters. Op de begane grond bevindt zich een driezijdige erker met hardstenen vensterbanken en bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling en afgesloten met een houten goot op klossen en zinkafdekking. De bewerkte houten voordeur heeft een hardstenen stoep. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten met bovenlichten met een roedeverdeling en bevatten strekken van bruine baksteen en hardstenen negblokken. Op de bovenste verdieping een driedelig venster, waarvan de vensters van elkaar zijn gescheiden door smalle muurdammen, waarvan het middelste een segmentboog heeft. De achtergevel is nog oorspronkelijk en opgetrokken uit rode baksteen; op de begane grond is een serre met daarboven een balkon. Vanuit de uitgebouwde keuken is een schoorsteen gemetseld die via een met rode Tuiles du Nord gedekte luchtboogconstructie naar de achtergevel wordt gevoerd. Inwendig ondermeer van belang de in oorspronkelijke staat verkerende hal met witmarmeren vloer, tochtportaal met bruinroze marmeren lambrizering en stuc reliƫfs in zeer verfijnde Art Nouveau-stijl; kamers met zwart marmeren schouwen met geometrische motieven en stucplafonds, trappenhuis met houten balustrades en hoge kegelvormige balusters, deuromlijstingen met paneeldeuren en diverse glas-in-lood vensters met geometrische motieven. Waardering Woonhuis, ontworpen in een rond de eeuwwisseling gangbare overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl, ontworpen door de destijds in Groningen bekende architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Bovendien is het gebouw eenbelangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van het H.W. Mesdagplein in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in overgangsarchitectuur in Groningen

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Herenhuis in Overgangsarchitectuur

Kraneweg 74
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de K..

Woningcomplex van zes herenhuizen

H.W. Mesdagstraat 20
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit een reeks van zes aaneengeschakelde herenhuizen, onderdeel uitmakend van de gesloten zuidelijke geve..

Pakhuis Friesland

Aweg 43
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 44 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1912 als korenpakhuis in opdrac..

Pakhuis Overijssel

Aweg 44
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in overgangsarchitectuur in Groningen

Foto's (1)