Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument familie Scholten in Groningen

Graf Begraafplaats

Hereweg 87
9725AC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Grafmonument familie Scholten

Inleiding GRAFMONUMENT VAN DE FAMILIE SCHOLTEN, vrijstaand gesitueerd op de statige Zuiderbegraafplaats (aanleg uit 1828) in het midden nabij de hoofdkruising, ontworpen in 1892 in opdracht van de bekende Groninger aardappelmeel- en strokartonfabrikant W.A. Scholten (1819-1892). Het monument wordt omzoomd door een ijzeren hekwerk tussen vierkante, gietijzeren balusters. De niet van rijkswege voor bescherming aangewezen Zuiderbegraafplaats bezit nog een aantal interessante en waardevolle grafmonumenten. Het grafmonument van de familie Scholten is in 1992 gerestaureerd in opdracht van het J.B. Scholtensfonds. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een grafkelder, die wordt bekroond door een hoge, vierzijdige opbouw in de vorm van een tombe. De tombe bezit een basement van lichtroze marmer en verjongt zich in drie delen en bestaat uit roze en grijs marmeren platen. De hoeken worden geaccentueerd door zware pilasters die ter hoogte van de aanzet van het bovenste deel worden bekroond door koperen urnen. De tombe is aan alle zijden voorzien van marmeren herinneringsplaquettes met namen van overleden familieleden en rijk versierd met koperen guirlandes, toortsen, palmetten en ovalen reliëfs met voorstellingen, die de handel, nijverheid en industrie symboliseren. Aan de noordzijde verschaft een zware koperen deur met rouwkrans toegang tot de grafkelder. Hierboven is in het bovenste deel van de tombe een rondboognis aangebracht waarin een treurende vrouwenfiguur is geplaatst met de buste van W.A. Scholten in haar handen. Aan de zuidzijde is een liggende tombe van roze marmer uitgebouwd met koperen ventilatieroosters waarin bijen zijn uitgebeeld. Het grafmonument wordt omzoomd door een ijzeren hekwerk tussen vierkante, gietijzeren balusters. Waardering GRAFMONUMENT VAN DE FAMILIE SCHOLTEN MET IJZEREN HEKWERK, gesitueerd op de statige Zuiderbegraafplaats (aanleg uit 1828) in Groningen, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en kunsthistorische waarde vanwege de rijke ornamentiek en de toegepaste materialen en vanwege de sociaal-economische en maatschappelijke betekenis van de figuur van W.A. Scholten voor stad en provincie Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485374
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het grafmonument van de familie Scholten is een monumentaal gedenkteken op de Zuiderbegraafplaats in de Nederlandse stad Groningen, dat werd opgericht door en voor de Groninger industrieel Willem Albert Scholten (1819-1892), de grondlegger van het Scholten-concern.

Beschrijving

De voorzijde van het grafmonument (2011)
De achterzijde (2011)

In 1882 besloot W.A. Scholten, dat het uiterlijk van zijn toekomstige graf recht zou moeten doen aan hoe hij zijn maatschappelijke positie zag. Hij vroeg daarom op de Zuiderbegraafplaats 45 grafplaatsen eerste klasse aan (volgens sommige bronnen zelfs 55) ten behoeve van de bouw van een grafkelder. Hij moest zich echter tevreden stellen met 27 grafplaatsen, die bovendien gelegen waren op het tweede klasse-gedeelte van de begraafplaats, omdat in de eerste klasse onvoldoende plaatsen beschikbaar waren. Op de hem toegewezen locatie liet Scholten een door de Arnhemse beeldhouwer P.A. de Leeuw (1833-1909) ontworpen grafmonument bouwen.[1]

Detail (2011)

Het monument, dat wordt omgeven door een ijzeren hekwerk tussen gietijzeren balusters, bestaat uit een grafkelder met een daarop een hoge graftombe, geplaatst op een basement van lichtroze marmer. De tombe is opgebouwd uit drie naar boven toe smaller wordende gedeelten, die zijn uitgevoerd in grijze en rose marmer. De hoeken van de onderste twee delen bestaan uit zware pilasters, waarop koperen en met rouwsluiers bedekte urnen zijn geplaatst. Op de hoeken van het smallere deel daarboven zijn omgekeerde toortsen aangebracht. De tombe wordt bekroond door een omgekeerde vijfpuntige ster.

De ingang van de grafkelder bevindt zich aan de noordzijde en bestaat uit een zware koperen deur met daarop een rouwkrans. Daarboven is een goudkleurig monogram met de letters FS aangebracht, wat staat voor de Familie Scholten. Boven de ingang is in het hoge smallere gedeelte van de tombe een treurende vrouwenfiguur geplaatst, die haar rechterarm om een buste van W.A. Scholten heeft gelegd. De andere drie zijden van het bovenste deel zijn gedecoreerd met ovaalvormige koperrelïefs, die handel, nijverheid en industrie symboliseren, de economische activiteiten waarmee de familie Scholten zich bezighield. De landen waarin dit gebeurde, zijn eveneens vermeld. Aan de zuidzijde is de tombe uitgebouwd met een liggend gedeelte, dat ook uit roze marmer is vervaardigd en waarin koperen ventilatieroosters zijn geplaatst.

Op het monument zijn gedenkplaten aangebracht voor de volgende personen:

Willem Albert Scholten
(1819-1892)
x
Klaaszien Sluis
(1821-1893)
Jaantje Scholten (1848-1849)
Jan Evert Scholten
(1849-1918)
x
Geessien Mulder
(1852-1944)
Willem Albert Scholten
(1871-1932)
x
Rutgerdine Adolphine de Grave
(1879-1953)
Willem Albert Scholten
(1900-1926)
x
Erika Annelouise Augusta van der Goot
(1901-1930)
Jan Evert Scholten (1903-1906)
Magrieta Sophia Jantina Scholten (1872-1956)
Johan Evert Scholten (1875-1875)
Johan Bernard Scholten (1882-1966)
Albert Willem Scholten (1850-1851)

Het grafmonument is in 1992 gerestaureerd in opdracht van het J.B. Scholtenfonds.[2] Twee jaar later werd het aangewezen als rijksmonument, "vanwege zijn cultuurhistorische en kunsthistorische waarde, vanwege de rijke ornamentiek en de toegepaste materialen en vanwege de sociaal-economische en maatschappelijke betekenis van de figuur van W.A. Scholten voor stad en provincie Groningen".


Monumenten in de buurt van Grafmonument familie Scholten in Groningen

Opzichterswoning Zuiderbegraafplaats

Hereweg 87
Groningen
Inleiding OPZICHTERSWONING bij de Zuiderbegraafplaats, vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde buiten de omheining van de statige Zuiderbegra..

Theekoepel in het Sterrebos

Hereweg 122
Groningen
Koepel. In 1818 door S.M.S.de Ranitz aan de westzijde van de Heereweg gebouwde koepel, in 1964 naar de tegenwoordige plaats overgebracht. Ac..

Woningbouwcomplex Willemstraat z.z.

Willemstraat 1
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit 40 zelfstandige arbeiderswoningen en één winkel, deel uitmakend van de eerste planmatig opgezette b..

Eclectisch woonhuis met kajuit

Willemstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd aan de noordzijde van de Willemstraat naast een ouder woningbouwcomplex uit 1866-1867 en daarvan gescheiden d..

Woningbouwcomplex Willemstraat n.z.

Willemstraat 4
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX met houten gangpoortje, bestaande uit 36 zelfstandige arbeiderswoningen, deel uitmakend van de eerste planmatig ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument familie Scholten in Groningen

Foto's (6)