Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenwoning (Atelier Cees Wolf) in Groningen

Woonhuis

Westerhaven 11
9718AV Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1932
Architect: H. Rots Rots H. Rots


Beschrijving van Winkel met bovenwoning (Atelier Cees Wolf)

Inleiding WINKEL MET BOVENWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Westerhaven, gebouwd in 1932 in opdracht van de Groninger architect H. Rots in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De architect woonde zelf in de bovenwoning waar hij kantoor aan huis had. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en bovenwoning. Het opmerkelijke interieur van de bovenwoning is sinds de bouwtijd niet veranderd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel is asymmetrisch van opzet en opgetrokken uit een gele handvormsteen met een diepe voeg. Op de begane grond bevindt zich een winkelpui met winkeldeur in het midden. De borstweringen onder de etalagevensters bestaan uit grespijpen. In de linker travee de ingangspartij naar de bovenwoning, die geplaatst is tussen penanten van paarsbruine mondsteen in siermetselverband. De houten voordeur heeft een gestileerde handgreep en een vierkant zijlicht met glas-in-lood. Op de verdieping is in het midden een erker, geflankeerd door twee rechthoekige vensters geplaatst onder een doorlopende betonlatei. Tussen erkers en vensters verticale, halfronde penanten, die zijn bekleed met hardblauwe geglazuurde tegels. De gevel wordt afgesloten door een in het gevelvlak liggende verdieping met een halfronde beëindiging aan de zuidzijde en bekroond met een circa één meter hoge borstwering van bruine grespijpen tussen betonplaten. Aan de zuidzijde van dit geveldeel een inpandig balkon met balkondeuren met glas-in-lood en een risalerende, hoog opgetrokken schoorsteen met houten vlaggestok. In het opmerkelijk gaaf bewaard gebleven interieur zijn ondermeer van belang de betegelde hal met betegelde paraplubak en trappenhuis met wandbetegelingen en op de overloop van de verdieping ingebouwde houten zitbank, betegelingen in de keuken en w.c., oorspronkelijke lichtarmaturen, deuren met glas-in-loodpanelen en het kleurig glas-in-lood met abstracte motieven boven het trappenhuis. Waardering WINKEL MET BOVENWONING, met een opmerkelijk gaaf bewaard gebleven interieur, met een architectonische vormgeving die typisch is voor de jaren dertig naar ontwerp van de Groninger architect H. Rots, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, de bijzondere samenhang tussen het exterieur en het interieur en vanwege zijn gaafheid. Bovendien neemt het gebouw een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485346
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenwoning (Atelier Cees Wolf) in Groningen

Voormalig havenkantoor

Westerhaven 10
Groningen
Inleiding HAVENKANTOOR MET WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Westerhaven op de hoek met de Lissabonst..

De Hoen

Hoendiepskade 11
Groningen
Pand met voorbouw onder dwarskap, 4 venstertraveeen breed; omlijste ingang met paneeldeur en bovenlicht, zesruits vensters op de verdieping ..

Pand met twee omlijste ingangen

Hoendiepskade 8
Groningen
Vier traveeën breed woonhuis onder zadeldak met voorschild, bekroond door schoorsteen met bord. Voor het voorschild dakkapel. Twee ingangen..

Woonhuis met kroonlijst

Hoendiepskade 7
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping. Versierde kroonlijst.

Herenhuis (De Bolder)

Hoendiepskade 6
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande gesloten zuidwand van de Hoendiepskade, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)