Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig havenkantoor in Groningen

Gebouw

Westerhaven 10
9718AV Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Voormalig havenkantoor

Inleiding HAVENKANTOOR MET WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Westerhaven op de hoek met de Lissabonstraat, gebouwd in 1910 in opdracht van Provinciale Waterstaat in Overgangsarchitectuur. Na het dempen van de Westerhaven in 1962 verloor het gebouw zijn functie als havenkantoor. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een mansardedak, bekleed met dakleer en op de nok een zinken piron. De voorgevel is boven de natuurstenen borstwering opgetrokken uit roodbruine baksteen en wordt verticaal geleed door bakstenen lisenen over twee bouwlagen met bewerkte natuurstenen toppen. De raamtravee heeft op de begane grond drie rechtgesloten vensters, van elkaar gescheiden door smalle muurdammen, met bovenlichten met een roedeverdeling en natuurstenen lateien. Dit travee is opgemetseld tot een ingezwenkte topgevel waarin een reeks van vijf smalle vensters en bekroond met een gebogen natuurstenen top. Boven het middenste venster een natuurstenen cartouche. In de ingangstravee twee gepaarde houten deuren met natuurstenen kalf en bovenlichten met glas-in-lood. Op de verdieping bevinden zich vijf rechtgesloten vensters met natuurstenen lateien. Waardering HAVENKANTOOR MET WOONHUIS, gebouwd in een rond de eeuwwisseling gangbare Overgangsarchitectuur, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn gaafheid, alsmede vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische ontwikkelingsgeschiedenis van dit (voormalige) havengebied in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig havenkantoor in Groningen

Winkel met bovenwoning (Atelier Cees Wolf)

Westerhaven 11
Groningen
Inleiding WINKEL MET BOVENWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Westerhaven, gebouwd in 1932 in opdracht va..

De Hoen

Hoendiepskade 11
Groningen
Pand met voorbouw onder dwarskap, 4 venstertraveeen breed; omlijste ingang met paneeldeur en bovenlicht, zesruits vensters op de verdieping ..

Pand met twee omlijste ingangen

Hoendiepskade 8
Groningen
Vier travee├źn breed woonhuis onder zadeldak met voorschild, bekroond door schoorsteen met bord. Voor het voorschild dakkapel. Twee ingangen..

Woonhuis met kroonlijst

Hoendiepskade 7
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping. Versierde kroonlijst.

Herenhuis (De Bolder)

Hoendiepskade 6
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande gesloten zuidwand van de Hoendiepskade, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig havenkantoor in Groningen

Foto's (1)