Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis Friesland in Groningen

Gebouw

Aweg 43
9718CX Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1912
Architect: K.H. en T. Holthuis Holthuis KH en T K.H. en T. Holthuis


Beschrijving van Pakhuis Friesland

Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 44 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1912 als korenpakhuis in opdracht van J. van der Veen en M. Dijkstra naar ontwerp van de Groninger architecten K.H. en T. Holthuis in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. In 1923 is het pakhuis gedeeltelijk verbouwd en is de nu nog aanwezige elevatortoren van golfplaatmateriaal op de dak geplaatst. In 1959 werd een losinrichting geplaatst over de Aweg naar het Hoendiep, die thans niet meer aanwezig is. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfsruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt vijf bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel, die is opgetrokken uit roodbruine baksteen, is acht traveeën breed en asymmetrisch van opzet. De middelste travee bevat houten hijsdeuren, geflankeerd door vensteropeningen, één ter linkerzijde en drie ter rechterzijde. Alle venster- en deuropeningen zijn segmentboogvormig gesloten en hebben hanekammen van rode baksteen en houten luiken. Tegen de uitgemetselde geveltop is een houten trijshuisje met hijsbalk aangebracht. De linker travee heeft houten hijsdeuren over drie bouwlagen, geflankeerd door telkens één venster; op de twee bovenste bouwlagen bevindt zich in het midden een venster. Onder de daklijst bevinden zich een boogfries (segmentboogvormig) van rode baksteen en een tandlijst. Waardering PAKHUIS, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl naar ontwerp van de Groninger architecten K.H. en T. Holthuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis Friesland in Groningen

Pakhuis Overijssel

Aweg 44
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ..

Kantoor Groninger-Lemmer Stoombootmaatschappij

Eendrachtskade 29
Groningen
Inleiding SCHEEPVAARTKANTOOR MET BOVENWONINGEN, markant gesitueerd op de hoek van de Eendrachtskade n.z. en de Hoendiepskade en georiënteer..

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Woonhuis in overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 17
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek..

Voormalige oliefabriek met directeurswoning

Hoendiepskade 24
Groningen
Inleiding OLIEFABRIEK MET DIRECTEURSWONING, deels vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Hoendiepskade en de Willem Barentzstraat, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis Friesland in Groningen

Foto's (1)