Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Woonhuis

Westersingel 31
9718CB Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in circa 1885 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis en kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte platte Friese pan. De voorgevel is vier travee├źn breed en asymmetrisch van opzet met een enigszins risalerende ingangstravee. De voorgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en voorzien van een gepleisterde plint en een gebosseerde borstwering. De hoeken zijn voorzien van gestucte hoekblokkken. De bewerkte houten toegangsdeur met hardstenen stoep en rondboogvormig bovenlicht is omkaderd met stuc lijstwerk met pilasters, geprofileerd stuc lijstwerk met sluitsteen. De vensters op de begane grond zijn licht getoogd gesloten met strekken en stuc negblokken en sluitstenen. Op de verdieping bevinden zich eveneens licht getoogde T-vensters met strekken, stuc negblokken en sluitstenen en accolade-vormig stucwerk op de borstweringen. Het venster boven de toegangsdeur is omkaderd met stuc lijstwerk. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot. De achtergevel bezit op de begane grond een houten serre met balkon. Op de verdieping een driedelig rechtgesloten venster. Inwendig is de oorspronkelijke structuur en indeling zeer goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de hal en gang met witmarmeren vloer, kamers en suite met rijk geornamenteerde stuc plafonds en zwartmarmeren schouwen (in voorste kamer met spiegel en florale omlijstingen), houten trap met bewerkte balusters en glazen gangdeur aan de achterzijde met gekleurd glas. Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een wwaardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Westersingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Dubbel herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 27
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit eind negentiende- eeuwse bebouwing bestaande gesloten oostwandwand van de Wester..

Physisch Laboratorium

Westersingel 34
Groningen
Inleiding UNIVERSITEITSLABORATORIUM, vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de geslechte westelijke vestingwerken op de hoek van de Weste..

Herenhuis in Neo-Renaissancestijl

Westersingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, oorspronkelijk bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse b..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Westersingel 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande gesloten, oostelijke gevelwand van de Wes..

Westelijke Bewaarschool (St. Monument & Materiaal)

Westerbinnensingel 48
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Westerbinnensingel en de Verlengde Visserstraat, gebouwd in 1892-1893 als We..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Foto's (2)