Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Woonhuis

Westersingel 27
9718CB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Dubbel herenhuis in eclectische stijl

Inleiding DUBBEL HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit eind negentiende- eeuwse bebouwing bestaande gesloten oostwandwand van de Westersingel, gebouwd in 1887 in opdracht van H.J. Dopheide in een sobere, eclectische bouwstijl. Het gebouw is momenteel in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder twee afzonderlijke dwarsgeplaatste schilddaken, belegd met gegolfde Hollandse pannen. De zes travee├źn brede voorgevel heeft een gedrukte begane grond die voorzien is van gebosseerde imitatie rustica-blokken en een bepleisterde borstwering. Onder de licht getoogde vensters borstweringen met spiegels. De begane grond wordt afgesloten door een zware stuc cordonlijst. De verdiepingen zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen. Tussen de eerste en tweede verdieping een geprofileerde cordonlijst. De licht getoogde vensters hebben strekken; de tweede verdieping heeft T-vensters. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met geprofileerde houten bakgoot. Waardering DUBBEL HERENHUIS, daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een waardevol onderdeel van de negentiende-eeuwse gevelwanden aan weerszijden van de Westersingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 31
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in circa 1885 in een rijk versier..

Herenhuis in Neo-Renaissancestijl

Westersingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, oorspronkelijk bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse b..

Physisch Laboratorium

Westersingel 34
Groningen
Inleiding UNIVERSITEITSLABORATORIUM, vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de geslechte westelijke vestingwerken op de hoek van de Weste..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Westersingel 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande gesloten, oostelijke gevelwand van de Wes..

Meubelfabriek Nederland

Blekerstraat 12a
Groningen
Inleiding MEUBELMAGAZIJN MET KANTOOR, gebouwd als uitbreiding van de Groninger meubelfabriek 'Nederland' in 1904 in opdracht van directeur J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel herenhuis in eclectische stijl in Groningen

Foto's (2)