Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Neo-Renaissancestijl in Groningen

Woonhuis

Westersingel 19
9718CA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Herenhuis in Neo-Renaissancestijl

Inleiding HERENHUIS, oorspronkelijk bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in 1888 in opdracht van M. Kuipers in neo-Renaissancestijl. Het interieur is vanwege verbouwingen van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoningen. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit roodbruine baksteen en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte gegolfde Friese pan. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen en consoles. De gemetselde kajuit tegen het voordakschild met T-venster heeft stuc pilasters op de hoeken en rolwerk. De vier (raam)travee├źn brede voorgevel heeft een hardstenen plint, vensterborstweringen met facetten in stuc en op de hoeken lisenen. De gevel, waarvan de twee middelste travee├źn iets risaleren, is verlevendigd met stuc dorpelbanden. Op de begane grond twee bewerkte, dubbele paneeldeuren met bovenlichten. Deze zijn, evenals de vensters op de begane grond segmentboogvormig gesloten met stuc aanzet- en sluitstenen. De begane grondverdieping wordt afgesloten door een geprofileerde stuc cordonlijst. De vensters op de eerste verdieping zijn rechtgesloten met bovenlichten en hebben rondbogen met geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen; de boogtrommels met terracotta zijn versierd met goudkleurig beschilderd rankwerk. Onder de vensters zijn verdiept liggendeborstweringen in stuc met diamantkoppen. Op de tweede verdieping T-vensters met segmentboogvormige ontlastingsbogen en stuc aanzet- en sluitstenen. Waardering Herenhuis, ontworpen in een laat negentiende-eeuwse, monumentale neo-Renaissancestijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien is het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Westersingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Neo-Renaissancestijl in Groningen

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Westersingel 11
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande gesloten, oostelijke gevelwand van de Wes..

Dubbel herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 27
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit eind negentiende- eeuwse bebouwing bestaande gesloten oostwandwand van de Wester..

Herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 31
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in circa 1885 in een rijk versier..

Meubelfabriek Nederland

Blekerstraat 12a
Groningen
Inleiding MEUBELMAGAZIJN MET KANTOOR, gebouwd als uitbreiding van de Groninger meubelfabriek 'Nederland' in 1904 in opdracht van directeur J..

Physisch Laboratorium

Westersingel 34
Groningen
Inleiding UNIVERSITEITSLABORATORIUM, vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de geslechte westelijke vestingwerken op de hoek van de Weste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)