Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis in Groningen

Woonhuis

Kraneweg 9
9718JC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1909
Architect: Y. van der Veen Veen Y. van der Veen


Beschrijving van Vrijstaand herenhuis

Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Kraneweg, grotendeels bestaande uit herenhuizen van vlak na de eeuwwisseling, gebouwd in 1909 in opdracht van C. Bijlenga naar ontwerp van de Groninger architect Y. van der Veen in Overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl. In 1911 is op de aanbouw aan de achterzijde een verdieping toegevoegd. Het voorerf is afgescheiden met een sierlijk smeedijzeren hekwerk met Art Nouveau-motieven. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een rode Friese golfpan. De voorgevel is opgetrokken uit bruinroze baksteen op een hardstenen plint en is verlevendigd met dorpelbanden van rode baksteen. De raamtravee rechts heeft op de begane grond een driezijdige erker die doorloopt over de eerste verdieping en eindigt in een balkon met smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen penanten. Deze travee heeft een afgeplatte topgevel met gemetselde open balustrade waarin houten balkondeuren met zijvensters onder een rondboog met een rollaag vam rode en gele baksteen; het boogveld is versierd met maaswerk van gekleurde baksteen. De vensters met glas-in-lood bovenlichten zijn rechtgesloten onder bewerkte natuurstenen lateien. Links bevinden zich twee bewerkte voordeuren met bovenlichten en ruitjes van geslepen glas onder segmentbogen met rollagen van gekleurde baksteen; tussen de deuren een fraai rechthoekig tegeltableau met een exotisch landschap. De linker travee wordt afgesloten door een houten bakgoot op klossen waaronder een keperboogfries in rode baksteen. De achtergevel bevat over de volle breedte een houten serre die doorloopt over de eerste verdieping. Het voorerf is afgescheiden met een sierlijk bewerkt smeedijzeren hekwerk met Art Nouveau-motieven. Inwendig onder meer van belang de hal met witmarmeren lambrizering, gestucte wanden en een glazen tochtdeur met geslepen glas, stuc plafonds van de kamers, schouwen en houten paneeldeuren en fraai gekleurd glas-in-lood in de verdiepingsvensters. Waardering WOONHUIS, opgetrokken in een rond de eeuwwisseling gangbare bouwstijl met elementen van de Art Nouveau-stijl, van algemeen belang vanwege zijncultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de ornamentiek en de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis in Groningen

Mineralogisch-Geologisch Instituut

Melkweg 1
Groningen
Inleiding WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT, evenals het aangrenzende Physisch Laboratorium geheel vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de ges..

Woningcomplex van zes herenhuizen

H.W. Mesdagstraat 20
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit een reeks van zes aaneengeschakelde herenhuizen, onderdeel uitmakend van de gesloten zuidelijke geve..

Physisch Laboratorium

Westersingel 34
Groningen
Inleiding UNIVERSITEITSLABORATORIUM, vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de geslechte westelijke vestingwerken op de hoek van de Weste..

Diepenring (niet-gedempte deel)

A Noorderhaven Lopende Diep Spilsluizen Turfsingel Schuitendiep Oude Winschoterdiep
Groningen
Van de oude omgrachting het water langs Pottebakkersrijge, Kleine der Aa, Hoge der Aa en Lage der Aa, Noorderhaven, Lopende Diep, Spilsluize..

Westelijke Bewaarschool (St. Monument & Materiaal)

Westerbinnensingel 48
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Westerbinnensingel en de Verlengde Visserstraat, gebouwd in 1892-1893 als We..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand herenhuis in Groningen

Foto's (1)