Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poort van De Toekomst in Groningen

Gebouw

Taco Mesdagplein 7 A
9718KE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1913
Architect: A.M. van der Lee (poort) Lee A.M. van der Lee (poort)


Beschrijving van Poort van De Toekomst

Inleiding POORT met beelden en reliëfs in de gevel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekomst' uit 1913. Het kantoorgebouw is ontworpen door de Amsterdmanse architecten Z. Gulden & M. Geldmaker. De beelden en het fries, die de arbeid symboliseren, zijn vervaardigd door de Groninger beeldhouwer A. van der Lee. Omschrijving Rechthoekige poort met zandstenen omlijsting waarbij op decoratieve wijze aan weerszijden op de hoeken twee beelden in de vorm van mansfiguren met gereedschap zijn uitgebeeld: links een industrie-arbeider met voorhamer, rechts een landarbeider met schop. Boven de poort bevindt zich een verhoogd rechthoekig fries van zandsteen waarop in het midden een stralende zon en zes naakte figuren zijn uitgebeeld. Waardering Rijk gebeeldhouwde poort, onderdeel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekomst', van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid en de uniciteit (op regionaal niveau) van de decoraties en vanwege zijn betekenis voor de sociale geschiedenis van de sociaal-democratische arbeidersbeweging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poort van De Toekomst in Groningen

Plantsoenbrug met brugwachtershuis

Dr. C. Hofstede de Grootkade 26
Groningen
Inleiding BRUG MET BRUGWACHTERSHUIS, gesitueerd over het Reitdiep en de verbinding vormend tussen de Westersingel en de Leliesingel aan de n..

Watertoren Hofstede de Grootkade

Dr. C. Hofstede de Grootkade 48
Groningen
Inleiding WATERTOREN, geheel vrijstaand gesitueerd in de noordwesthoek van de Schildersbuurt aan het Reitdiep op de hoek van de Dr. C. Hofst..

Brugwachtershuisje Herman Colleniusbrug

Herman Colleniusstraat 72
Groningen
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestelijke zijde van de vernieuwde Herman Colleni..

Vrijstaand herenhuis

Kraneweg 9
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Kraneweg, grotendeels bestaande uit herenhuiz..

Woonhuis in overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 17
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)