Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningcomplex van zes herenhuizen in Groningen

Woonhuis

H.W. Mesdagstraat 20
9718HH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1908
Architect: G. Hoekzema Hoekzema G G. Hoekzema


Beschrijving van Woningcomplex van zes herenhuizen

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit een reeks van zes aaneengeschakelde herenhuizen, onderdeel uitmakend van de gesloten zuidelijke gevelwand van de H.W. Mesdagstraat in het hart van de rond de eeuwwisseling aangelegde Schildersbuurt, gebouwd in 1908 in opdracht van F. Roffel naar ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Kzn. in de stijl van de overgangsarchitectuur. De woningen zijn thans nog in gebruik als woningen. Omschrijving Het huizenblok bestaat uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak en de woningen zijn opgetrokken vanuit rechthoekige plattegronden. Uniform opgezette reeks met sterk gevarieerde gevels van de individuele woningen. De deurtraveeën worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen. De gevels zijn afwisselend opgetrokken uit gele, witte en oranjekleurige verblendsteen en rode perssteen en hebben een hardstenen plint. Het souterrain van nrs. 28 en 30 is gestuct en voorzien van schijnvoegen en afgesloten met een geprofileerde lijst. De gevelwand wordt verder gekenmerkt door een rijkelijke toepassing van dorpelbanden van gekleurde baksteen, houten erkers, balkons en loggia's met gemetselde balustrades. De vensters zijn afwisselend rechtgesloten of rondboog- en segmentboogvormig gesloten met strekken, ontlastingsbogen en rollagen van gekleurde baksteen. Sommige vensters hebben bovenlichten met glas-in-lood. Erg karakteristiek zijn de trappenhuisvensters boven de toegangen met een waaiervormige of rondboogvormige roedeverdeling, ingevuld met gekleurd glas. De bel étage-vensters van nrs. 20 en 24 hebben bewerkte hardstenen borstweringen en vensterbanken op consoles. De indeling van de achtergevels, opgetrokken uit rode baksteen, is nog oorspronkelijk met rechthoekige serres op houten stiepen; de serre op nr. 30 is verwijderd. Waardering Woningcomplex, bestaande uit zes aaneengeschakelde herenhuizen, gebouwd in een voor de periode rond de eeuwwisseling gangbare overgangsarchitectuur naar ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Kzn., van algemeen belang vanwege zijn stedebouwkundige, cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningcomplex van zes herenhuizen in Groningen

Mineralogisch-Geologisch Instituut

Melkweg 1
Groningen
Inleiding WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT, evenals het aangrenzende Physisch Laboratorium geheel vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de ges..

Bakstenen woningcomplex met witte gepleisterde banden

Blekerstraat 11A
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, markant gesitueerd aan de pleinvormige ruimte waarop de Blekerstraat, de Jozef Israëlstraat en de Melkweg uitkomen..

Vrijstaand herenhuis

Kraneweg 9
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Kraneweg, grotendeels bestaande uit herenhuiz..

Wit huis met zg. Vlaamse top

Aweg 13
Groningen
Landelijk pand zonder verdieping onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen, waarvan de twee voorste borden dragen. Boven de ingang in..

Meubelfabriek Nederland

Blekerstraat 12a
Groningen
Inleiding MEUBELMAGAZIJN MET KANTOOR, gebouwd als uitbreiding van de Groninger meubelfabriek 'Nederland' in 1904 in opdracht van directeur J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningcomplex van zes herenhuizen in Groningen

Foto's (1)