Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur in Groningen

Woonhuis

H.W. Mesdagplein 16
9718HT Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1909
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1909 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen woonhuis met kantoor naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in Overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Het terracotta tegeltableau boven de ingang is vervaardigd door Joost Thooft en Labouchere uit Delft. Omschrijving Het deels vrijstaande gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit roodbruine baksteen en oranje-gele verblendsteen en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met rood geglazuurde Tuiles du Nord. De gevels van de bovenste verdieping zijn verlevendigd met een doorlopend fries onder de goot van imitatievakwerk van rode strengpers. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben afwisselend bovenlichten met gekleurd glas-in-lood, met een roedeverdeling en geel glas en met natuurstenen lateien en strekken. Op de hoek op de eerste verdieping een brede, iets vooruitspringende serre met glas-in-lood en smeedijzeren hekwerk met Art Nouveau-motieven voor de twee middelste ramen. Aardige ingangspartij in het oostelijk travee van de voorgevel met bewerkte houten paneeldeur, glas-in-loodzijlichten en terracotta tegeltableau in het boogveld boven de deur met gestileerde bloemmotieven in zachte okertinten. Inwendig ondermeer van belang de in oorspronkelijk staat verkerende hal met witmarmeren vloer, bruinroze marmeren lambrizering, tochtdeur met glas-in-lood en stuc reliƫfs in zeer verfijnde Art Nouveau-stijl en het brede trappenhuis met houten balustrades, hoge kegelvormige balusters en glas-in-loodvensters met geometrische motieven. Waardering Woonhuis met gaaf bewaard gebleven hal en trappenhuis, ontworpen in een rond de eeuwwisseling gangbare overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl, ontworpen als eigen woonhuis met kantoor door de bekende Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Bovendien is het gebouw door zijn situering op de hoek van een plein en straat een belangrijk element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485194
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur in Groningen

Woonhuis in overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 17
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek..

Herenhuis in Overgangsarchitectuur

Kraneweg 74
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de K..

Woningcomplex van zes herenhuizen

H.W. Mesdagstraat 20
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit een reeks van zes aaneengeschakelde herenhuizen, onderdeel uitmakend van de gesloten zuidelijke geve..

Pakhuis Friesland

Aweg 43
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 44 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1912 als korenpakhuis in opdrac..

Pakhuis Overijssel

Aweg 44
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur in Groningen