Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren Hofstede de Grootkade in Groningen

Nijverheid Industrie

Dr. C. Hofstede de Grootkade 48
9718KC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1911-'12 1912 1911-'12
Architect: J.A. Mulock Houwer Mulock Houwer 1912 J.A. Mulock Houwer


Beschrijving van Watertoren Hofstede de Grootkade

Inleiding WATERTOREN, geheel vrijstaand gesitueerd in de noordwesthoek van de Schildersbuurt aan het Reitdiep op de hoek van de Dr. C. Hofstede de Grootkade en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1911-1912 in opdracht van het Waterleidingbedrijf van de gemeente Groningen naar ontwerp van directeur gemeentewerken J.A. Mulock Houwer in een traditionele stijl. De toren bevatte twee plaatijzeren reservoirs boven elkaar: één uit 1912 en één die in 1925 erbij is geplaatst. Het bovenste reservoir is als gevolg van oorlogshandelingen in 1945 geheel verwoest. De watertoren is thans nog steeds in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een achtzijdige plattegrond uit roodbruine baksteen. De diameter bedraagt circa negentien meter en de hoogte 56 meter. De baksteenmantel is op diverse hoogtes sterk geleed. Te onderscheiden zijn: een circa zes meter hoge begane grondverdieping met plint met een rondgesloten toegang met dubbele houten deuren aan de noordzijde; de begane grond gaat over in een zestienzijdige bouwlaag waarvan acht vlakken zijn voorzien van een drietal hoge vensters; vervolgens een cilindervormig schachtdeel met lisenen. In acht van de ontstane velden zijn, corresponderend met het grondplan, op twee niveau's rechtgesloten vensters geplaatst. Op de schacht is een 'gedrukte' zestienzijdige laag uitgekraagd, die schijnbaar wordt gedragen door een natuurstenen rand met voluten ter plaatse van de lisenen. Deze verdiepingslaag kreeg in acht velden segmentboogvormig gesloten vensters en in de overige velden suggesties daarvan in baksteen. In de bovenste, wederom uitkragende, cylindervormige torenlaag bevinden zich zestien smalle, rechtgesloten vensters. Een decoratief fries van gele en rode baksteen sluit de toren af, die wordt bekroond door een tentdak met lantaarn en pinakel. Aan vier zijden is het dakvlak voorzien van dakkapellen met schilddakjes en pirons. In deze kapellen bevinden zich hoge vensters die het fries doorbreken. In het muurwerk van de toren is op verschillende plaatsen natuursteen aangebracht. Boven de toegangsdeur bevindt zich een wapen in natuursteen. WaarderingWatertoren, traditioneel van opzet met een fraaie vormgeving waarin zijn functie sterk tot uitdrukking komt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege zijn waarde voor de geschiedenis van de industriële architectuur als gaaf bewaard gebleven monument van bedrijf en techniek en vanwege zijn markante ligging in het stadsbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485188
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Groningen, Hofstede de Grootkade
Watertoren Hofstede de Grootkade (2010)
Watertoren Hofstede de Grootkade (2010)
Plaats Groningen
Bouwjaar 1912
Hoogte 56,30 m
Inhoud 1000 + 782 m³
Architect(en) J.A. Mulock Houwer
Monumentnummer 485188

De watertoren aan de Hofstede de Grootkade, ook bekend als "Watertoren West", in de Nederlandse stad Groningen is ontworpen door de stadsarchitect J.A. Mulock Houwer en werd gebouwd en in gebruik genomen in 1912.

De toren, op de hoek met de Herman Colleniusstraat, is met een hoogte van 56,30 meter een van de hoogste watertorens van Nederland. Hij had oorspronkelijk één hangbodemreservoir van 1000 m3. In 1925 is daaronder een tweede reservoir gebouwd van 782 m3. Het bovenste reservoir werd op 15 april 1945, tijdens de bevrijding van de stad Groningen, onherstelbaar beschadigd door Canadees artillerievuur.

De toren is eind 2013 door het Waterbedrijf Groningen buiten gebruik gesteld en zal worden verkocht.[1][2]

Zie ook

Afbeeldingen

Voetnoten


Monumenten in de buurt van Watertoren Hofstede de Grootkade in Groningen

Brugwachtershuisje Herman Colleniusbrug

Herman Colleniusstraat 72
Groningen
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestelijke zijde van de vernieuwde Herman Colleni..

Poort van De Toekomst

Taco Mesdagplein 7A
Groningen
Inleiding POORT met beelden en reliëfs in de gevel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekom..

Plantsoenbrug met brugwachtershuis

Dr. C. Hofstede de Grootkade 26
Groningen
Inleiding BRUG MET BRUGWACHTERSHUIS, gesitueerd over het Reitdiep en de verbinding vormend tussen de Westersingel en de Leliesingel aan de n..

Herenhuis in Overgangsarchitectuur

Kraneweg 74
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de K..

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)