Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis Overijssel in Groningen

Gebouw

Aweg 44
9718CX Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Pakhuis Overijssel

Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ingemetselde gevelsteen in de voorgevel in opdracht van J.G. Louman. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfsruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak achter een verhoogde top. De drie traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een hardstenen plint. De middelste travee bevat houten hijsdeuren en tegen de geveltop is een hijsbalk aangebracht. De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld en de middelste travee heeft dezelfde dikte gekregen, waardoor de raamtraveeën iets terug liggen. De lisenen zijn voorzien van bepleisterde speklagen. De ramen en hijsdeuren zijn segmentboogvormig gesloten; in de hoogste verdieping twee gietijzeren rozetvensters. Onder de hijsbalk is de naam van het pakhuis 'Overijssel' geschilderd. Waardering PAKHUIS, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485175
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis Overijssel in Groningen

Pakhuis Friesland

Aweg 43
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 44 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1912 als korenpakhuis in opdrac..

Kantoor Groninger-Lemmer Stoombootmaatschappij

Eendrachtskade 29
Groningen
Inleiding SCHEEPVAARTKANTOOR MET BOVENWONINGEN, markant gesitueerd op de hoek van de Eendrachtskade n.z. en de Hoendiepskade en georiënteer..

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Woonhuis in overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 17
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek..

Voormalige oliefabriek met directeurswoning

Hoendiepskade 24
Groningen
Inleiding OLIEFABRIEK MET DIRECTEURSWONING, deels vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Hoendiepskade en de Willem Barentzstraat, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)