Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenhof in Groningen

Woonhuis

Friesestraatweg 18 I
9718NH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Buitenhof

Inleiding WOONHUIS MET TUINHUISJE, vrijstaand gesitueerd aan de westzijde van de Friesestraatweg, genaamd 'Buitenhof', gebouwd in 1893 in opdracht van D. Bolt in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is gesitueerd op een ruim erf binnen de rooilijn. Aan de zuidzijde in de tuin staat een vrijstaand zeszijdig, houten tuinhuisje. Het gebouw is sinds 1982 in gebruik als kantoor van een woningbouwvereniging. De aan de achterzijde aangebouwde nieuwbouw en het gemoderniseerde interieur en hekwerk zijn niet van rijkswege beschermenswaardig. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond uit roodbruine baksteen en telt één bouwlaag onder een afgeknot schilddak, belegd met een grijze kruispan. Een omlopende lijstgoot en een daklijst sluiten de gevel en de kap af. In het voordakschild zijn twee zinken oeils de boeuf met pirons aangebracht. De vijf traveeën brede voorgevel is symmetrisch van opzet. In de iets risalerende ingangstravee bevindt zich een halfrond gesloten toegang met dubbele ingangsdeur met kalf, bovenlicht en smeedijzeren traliewerk. De deur heeft een hardstenen stoep en is vanaf het kalf omlijst met geprofileerd stuc lijst- en krulwerk, bekroond met een tympaan. De schuifvensters aan weerszijden zijn rechtgesloten en hebben segmentboogvormige ontlastingsbogen met rollagen en geprofileerd stuc lijstwerk en stuc sluitstenen. In de boogtrommels stuc loofwerk. De vensterborstweringen hebben stuc decoraties met facetten. De hoeken van de voorgevel zijn voorzien van gestucte hoekblokken. De zijgevels zijn sober uitgevoerd met aan de noordzijde een tweede toegangsdeur. Boven de ingang een gemetselde kajuit met een halfrond gesloten venster enbekroond met een halfronde lijst in stuc met fronton. Het TUINHUISJE met overstekend tentdak is samengesteld uit houten wanden die zijn afgesloten met een profiellat. In de noordzijde openslaande deuren met glas. Waardering Woonhuis met tuinhuisje, genaamd 'Buitenhof', opgetrokken in een laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485169
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenhof in Groningen

Herenhuis in Overgangsarchitectuur

Kraneweg 74
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de K..

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Woonhuis in overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 17
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de noordoostelijke wand van het H.W. Mesdagplein, gebouwd in 1909 met het aangrenzende woonhuis op de hoek..

Pakhuis Overijssel

Aweg 44
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 43 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1884 als korenpakhuis blijkens ..

Pakhuis Friesland

Aweg 43
Groningen
Inleiding PAKHUIS, met het aangrenzende pakhuis op nr. 44 gesitueerd aan de Aweg en het Hoendiep, gebouwd in 1912 als korenpakhuis in opdrac..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenhof in Groningen

Foto's (1)