Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningcomplex met karakteristiek rond hoekgedeelte in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Ebbingestraat 175
9715BC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1931
Architect: Joh. Prummel Prummel 1931 Joh. Prummel


Beschrijving van Woningcomplex met karakteristiek rond hoekgedeelte

Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit drie beneden- en zes bovenwoningen, markant gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat, de Rodeweg en de Bedumerweg, gebouwd in 1931 in opdracht van O.J. Bos naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel in een verstrakte versie van de Amsterdamse School. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Het ronde hoekgedeelte aan de Bedumerweg heeft een bakstenen muurtje met ijzeren buizen. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een driehoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De iets hoger opgetrokken hoektraveeën zijn afgedekt met zink; de lange middenwand is afgedekt met een rij daktegels. De onderste helft van de begane grondverdieping is opgetrokken uit bruinroze baksteen en afgesloten met een brede, iets vooruitspringende rollaag; hierboven zijn de gevels opgetrokken uit gele baksteen. De rechtgesloten vensters zijn ritmisch over het gevelvlak verdeeld en hebben gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. De voorgevel is geleed door trapeziumvormige erkers over twee bouwlagen op de eerste en tweede verdieping. Het afgeronde hoekgedeelte aan de Bedumerweg van twee traveeën breed heeft over drie bouwlagen brede gebogen vensters met gekleurd glas-in-lood en kreeg een extra accent in de vorm van een boven het platte dak uitstekende bakstenen penant tussen de vensterpartijen. Waardering Woningcomplex, bestaande uit drie beneden- en zes bovenwoningen, gebouwd in een karakteristieke, verstrakte versie van de Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege zijn belang voor het oeuvre van de architect. Bovendien is het gebouw door zijn situering op de hoek van drie straten een belangrijk architectonisch element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningcomplex met karakteristiek rond hoekgedeelte in Groningen

Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat

Nieuwe Ebbingestraat 137I
Groningen
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE, vrijstaand gesitueerd op de splitsing van twee straten en de zichtassen daarvan tegenover het Noorderplantsoe..

Stadse vakwerkvilla

Noorderstationsstraat 33
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de uit overwegend vrijstaande villabebouwing bestaande, oost..

Dubbele villa in Art Nouveaustijl

Noorderstationsstraat 47A
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in de uit overwegend villabebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Noorderstationsstra..

Woningbouwcomplex Deliplein

Deliplein 2
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, bestaande uit étagewoningen voor arbeiders op een trapeziumvormige plattegrond, begrensd door de Atjehstraat, ..

Watertoren Noorderbinnensingel

Noorderbinnensingel 14
Groningen
Inleiding WATERTOREN, vrijstaand gesitueerd op een groot binnenterrein achter de Noorderbinnensingel aan de rand van de oude binnenstad en h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningcomplex met karakteristiek rond hoekgedeelte in Groningen

Foto's (1)