Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat in Groningen

Nijverheid Industrie

Nieuwe Ebbingestraat 137 I
9715BA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1925
Architect: S.J. Bouma Bouma 1925 S.J. Bouma


Beschrijving van Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE, vrijstaand gesitueerd op de splitsing van twee straten en de zichtassen daarvan tegenover het Noorderplantsoen. Het sluit een klein bouwblok af, dat wordt begrensd door de Nieuwe Ebbingestraat, de Korreweg en een naamloos tussenstraatje. Het is gebouwd in 1925 in opdracht van het Gemeentelijk Energiebedrijf naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouwtje is thans nog in gebruik als transformatorhuisje. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een paraboolvormige kap, belegd met rode ongeglazuurde Tuiles du Nord. In de kopgevels is het metselwerk in een diagonaalsgewijs metselverband met een naad in keperverband geplaatst op een uitkragende tandlijst. Het uit roodbruine baksteen opgetrokken muurwerk op staand gemetselde plint steekt iets over. De deuren zijn van plaatstaal en hebben een eenvoudige,geometrische versiering met nagels. De topgevels zijn versierd met een smeedijzeren motief met de letters GEB in een sierlijke Amsterdamse School-typografie. Waardering Transformatorhuisje, ontworpen in een zorgvuldig gedetailleerde Amsterdamse School-stijl door de bekende Groninger architect S.J. Bouma, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en zijn gaafheid en vanwege de stilistische kwaliteit en de verzorgde uitvoering van het ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485129
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Transformatorhuisje
2010
2010
Locatie Nieuwe Ebbingestraat, Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie trafohuisje
Huidig gebruik trafohuisje
Bouw gereed 1925
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Architect S.J. Bouma
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het transformatorhuisje in Groningen aan de Nieuwe Ebbingestraat is in 1925 gebouwd. Het Gemeentelijk Energiebedrijf gaf Gemeentewerken opdracht om ten noorden van het Noorderplantsoen dit electriciteitshuisje te realiseren. Hiervoor werd een ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl van S.J. Bouma tot uitvoering gebracht. Anno 2010 is het nog steeds voor het oorspronkelijke doel in gebruik. Opmerkelijk is de nagenoeg paraboolvormige kap. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat in Groningen

Woningcomplex met karakteristiek rond hoekgedeelte

Nieuwe Ebbingestraat 175
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit drie beneden- en zes bovenwoningen, markant gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat, de Rod..

Watertoren Noorderbinnensingel

Noorderbinnensingel 14
Groningen
Inleiding WATERTOREN, vrijstaand gesitueerd op een groot binnenterrein achter de Noorderbinnensingel aan de rand van de oude binnenstad en h..

Remonstrants gasthuis

Noorderbinnensingel 24
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Remonstrants gasthuis, gebouwd in 1892-1905 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de ne..

Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Nieuwe Boteringestraat 98A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van sl..

Voormalige politiepost

Moesstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de hoek van twee gevelwanden (Moesstraat en Grachtstraat), gebouwd in 1865, getuige de inkrassingen aan we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)