Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat in Groningen

Nijverheid Industrie

Nieuwe Ebbingestraat 137 I
9715BA Groningen

Architect: S.J. Bouma Bouma 1925 S.J. Bouma

Beschrijving van Transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE, vrijstaand gesitueerd op de splitsing van twee straten en de zichtassen daarvan tegenover het Noorderplantsoen. Het sluit een klein bouwblok af, dat wordt begrensd door de Nieuwe Ebbingestraat, de Korreweg en een naamloos tussenstraatje. Het is gebouwd in 1925 in opdracht van het Gemeentelijk Energiebedrijf naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouwtje is thans nog in gebruik als transformatorhuisje. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een paraboolvormige kap, belegd met rode ongeglazuurde Tuiles du Nord. In de kopgevels is het metselwerk in een diagonaalsgewijs metselverband met een naad in keperverband geplaatst op een uitkragende tandlijst. Het uit roodbruine baksteen opgetrokken muurwerk op staand gemetselde plint steekt iets over. De deuren zijn van plaatstaal en hebben een eenvoudige,geometrische versiering met nagels. De topgevels zijn versierd met een smeedijzeren motief met de letters GEB in een sierlijke Amsterdamse School-typografie. Waardering Transformatorhuisje, ontworpen in een zorgvuldig gedetailleerde Amsterdamse School-stijl door de bekende Groninger architect S.J. Bouma, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en zijn gaafheid en vanwege de stilistische kwaliteit en de verzorgde uitvoering van het ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)