Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning en winkelcomplex in de verstrakte vorm van de Amsterdamse School in Groningen

Woonhuis

Korreweg 99 A
9714AE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1930
Architect: J.A. Boer Boer 1930 J.A. Boer


Beschrijving van Woning en winkelcomplex in de verstrakte vorm van de Amsterdamse School

Inleiding WONINGCOMPLEX met WINKELS, gesitueerd in de zuidelijke gevelwand van de Korreweg tussen de Petrus Hendrikszstraat en de Oppenheimstraat, bestaande uit dertien beneden- en bovenwoningen en drie winkeleenheden, gebouwd in 1930 in opdracht van aannemingsbedrijf fa. H. Koster naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in een verstrakte versie van de Amsterdamse School met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid. In de loop van de tijd zijn diverse stalen ramen vervangen door houten kozijnen en ramen. De woningen worden bewoond door particuliere eigenaren. Omschrijving Winkelwoningcomplex van drie bouwlagen onder een platdak. De gevels hebben een asymmetrische opbouw; een middengedeelte wordt aan weerszijden afgesloten door afwijkend vormgegeven hoeken. De westelijke hoek is teruggelegd ten opzichte van de rooilijn en bevat een halfrond bouwdeel, dat de overgang naar de overige gevelwand markeert. De hoekgevels sluiten aan bij de architectuur van de zijstraten. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen. De begane grond wordt evenals de tweede verdieping horizontaal geleed door een doorlopende betonplaat, waarop glas-in-lood bovenlichten zijn geplaatst boven de voordeuren. De winkels op de hoeken hebben overhoeks geplaatste toegangsdeuren en aan weerszijden grote etalagevensters. De bovenwoningen op de hoeken hebben grote vensters en reeksen verticale vensters met bovenlichten; op de tweede verdieping tussen de vensters een verticale uitmetseling en halfronde betonnen luifeltjes. De oostelijke hoek heeft een twee verdiepingen hoog venster. Het halfronde bouwdeel aan de westkant van bouwblok heeft op de tweede verdieping een betonluifel met afgeronde hoek boven een diep inpandig balkon. Het middengedeelte bevat op de begane grond en eerste verdieping een vensterstrook met binnen de rooilijn geplaatste drieledige erkervensters. Op de tweede verdieping verticale vensters en twee gekoppelde balkondeuren met halfronde betonvoet met smeedijzeren hekwerk en luifel. De dakrand is voorzien van drie rijen rode daktegels. Waardering Woningcomplex met een architectonische vormgeving, die typerend is voor de verstrakte versie van de Amsterdamse School van rond 1930 met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde en vanwege zijn betekenis voor het oeuvre van architect J.A. Boer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485071
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning en winkelcomplex in de verstrakte vorm van de Amsterdamse School in Groningen

Winkelwoning in expressionistische stijl

Oppenheimstraat 70
Groningen
Inleiding WINKELWONING, onderdeel uitmakend van een woningcomplex gesitueerd in de westelijke gevelwand van de Oppenheimstraat, gelegen op d..

Nijverheidsschool

Petrus Driessenstraat 3
Groningen
Inleiding SCHOLENCOMPLEX, bestaande uit een ambachtsschool en een M.T.S., gebouwd in 1922-1923 in opdracht van de gemeente Groningen naar on..

Bedrijfspand met bovenwoning in de stijl van de Amsterdamse School

Balistraat 6
Groningen
Inleiding BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Balistraat, gebouwd in 1928 in opdracht van aa..

Woningcomplex met elementen van de Nieuwe Zakelijkheid

Korreweg 78
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Korreweg en de Balistraa..

Woningcomplex Bernoulliplein

Korreweg 59A
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit gevarieerd vormgegeven ├ętagewoningen, gesitueerd aan weerszijden van het Bernoulliplein en de Korrew..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)