Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbad in Groningen

Overig

Oosterhamrikkade 66
9714BG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1933
Architect: J.A. Boer Boer 1933 J.A. Boer


Beschrijving van Noorderbad

Inleiding Zwembad, genaamd het Noorderbad, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Oosterhamrikkade en de Diephuisstraat, gebouwd in 1933 als overdekt openbaar zwembad naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in een kubistische bouwstijl. De zuidoostgevel is deels in de rooilijn geplaatst; de noordoostgevel daarentegen steekt circa acht meter door de zuidwest-rooilijn van de Diephuisstraat, waardoor de verbreding daarin aan de zuidzijde wordt afgeschermd en er ter plaatse een binnenruimte is ontstaan. In de jaren zestig van deze eeuw is het gebouw aan de westzijde uitgebreid met een deel dat niet beschermenswaardig is. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond uit rode perssteen en telt twee bouwlagen. De onderdelen zijn met platte daken en een flauw zadeldak (zwemzaal) afgedekt. Op de zuidoosthoek is een uitnodigende toegang met bloktrap gesitueerd. Een strakke en dunne betonluifel sluit een diep portiek af. Aan de zuidkant is het portiek afgeschermd met een palisade van betonstroken met daartussen, een iets verdiept geplaatste borstwering van baksteen met bovenlichten. Op verdiepingsniveau zijn de gevels, ter plaatse van de hoek, haaks ingezwenkt en voorzien van een toren. Deze bezit aan de top een decoratie van verticalebaksteenstroken met uitstekende betonelementen als blokken en vlakke platen. Een dergelijke decoratie werd eveneens boven op een van de 'hoek'gevels en tegen een schoorsteen aangebracht. De gevels zijn op de verschillende niveau's van vensterreeksen voorzien. In de zuidwest-gevel op de verdieping en aan de zuidoostzijde in de begane grond zijn de vensters gescheiden door bakstenen muurdammen. De overige vensters zijn 'stroken' in het muurwerk, voorzien van stalen ramen. De platte bouwdelen zijn langs de gevels omlijst met een dunne daktrim, en aan de zuidoostzijde met een (moderne) houten daklijst. De zwemzaal is afgedekt met een flauw hellend zadeldak. Het interieur is van ondergeschikt belang. Waardering Openbaar zwembad, voor wat betreft het deel dat in 1933 is ontworpen door de Groninger architect J.A. Boer in een expressionistische bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de stedebouw vanwege zijn stedebouwkundige situering op een plaats die H.P. Berlage in zijn uitbreidingsplannen voor de gemeente Groningen bestemd had voor een opvallend ontworpen, openbaar (kerk)gebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484772
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderbad
Het Noorderbad
Het Noorderbad
Locatie Oosterhamrikkade 66
Groningen, Vlag van Nederland Nederland
Architect J.A. Boer
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 484772
Portaal:  Sport

Het Noorderbad is een voormalig zwembad in Groningen, gebouwd in 1933 naar een ontwerp van J.A. Boer. Het gebouw heeft een expressionistische en kubistische bouwstijl. De zwemzaal is de meest in het oog springende ruimte, deze is gelegen op de eerste verdieping. Het Noorderbad is een rijksmonument.

In 1996 werd gestopt met zwemmen in het gebouw, omdat Sportcentrum Kardinge gebouwd werd. Daarna werd het gebouw tot 2006 als bibliotheek gebruikt, later kwamen er bedrijven in[1].

Externe linkMonumenten in de buurt van Noorderbad in Groningen

Wielewaalflat

Zaagmuldersweg 530
Groningen
Inleiding WIELEWAALFLAT TE GRONINGEN. De wettelijke bescherming van de Wielewaalflat behelst twee (aaneengebouwde) vleugels, t.w. de hoogb..

Winkelwoning in expressionistische stijl

Oppenheimstraat 70
Groningen
Inleiding WINKELWONING, onderdeel uitmakend van een woningcomplex gesitueerd in de westelijke gevelwand van de Oppenheimstraat, gelegen op d..

Woning en winkelcomplex in de verstrakte vorm van de Amsterdamse School

Korreweg 99A
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX met WINKELS, gesitueerd in de zuidelijke gevelwand van de Korreweg tussen de Petrus Hendrikszstraat en de Oppenhei..

Oosterkerk

S.S. Rosensteinlaan 22
Groningen
Inleiding KERK, stedebouwkundig fraai gesitueerd op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan aan de hoofdtoegang ..

Nijverheidsschool

Petrus Driessenstraat 3
Groningen
Inleiding SCHOLENCOMPLEX, bestaande uit een ambachtsschool en een M.T.S., gebouwd in 1922-1923 in opdracht van de gemeente Groningen naar on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)