Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk in Groningen

Woonhuis

Hereweg 75
9725AC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en teruggerooid ten opzichte van de Hereweg, gebouwd in 1883 in opdracht van S.M. Smit in een rijk gedecoreerde, laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance. De voortuin wordt omzoomd door een laat negentiende-eeuws ijzeren hek. Het gebouw is sinds 1962 in gebruik als kantoor van de PTT en daartoe inwendig aangepast. De in 1964 gebouwde bergplaats en de later geplaatste rijwielstalling vallen buiten de bescherming. Het interieur is vanwege verbouwingen van ondergeschikt belang. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien in Maasdekking. In het voordakschild is een gestucte kajuit uitgebouwd met een rechte daklijst en wangen en aan weerszijden een zinken oeil de boeuf. De voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet. De gevels zijn opgetrokken uit een oranjerode baksteen en voorzien van een hardstenen plint. Ze worden verlevendigd door zware speklagen in stuc en afgesloten door brede kroonlijsten met een tandlijst, bezet met triglyfen en rozetten, die een geprofileerde houten bakgoot dragen. Alle vensters zijn rechtgesloten en gevat in zwaar aangezet stuc lijstwerk met stuc sluitstenen met facetten. De borstweringen zijn versierd met diamantkoppen, facetten, tafels en spiegels. De iets risalerende ingangstravee in het midden bevat een dubbele, bewerkte houten paneeldeur met hardstenen stoep (vier treden). Hierboven bevindt zich een balkon op twee bewerkte consoles met open balustrade en een dubbele balkondeur met lijstwerk en architraaf op consoles met een segmentvormig, doorbroken tympaan. Lijstwerk en architraaf zijn gedecoreerd met guirlandes, een maskerkop en engelenkoppen (ook boven de vensters aan weerszijden) in stuc. Aan de achtergevel is een aardige rechthoekige, houten serre met pilasters en zinkafdekking aangebouwd. De voortuin wordt omzoomd door een sober, eind negentiende-eeuws smeedijzeren hekwerk tussen gietijzeren balusters. Waardering VILLA, met een fraaie, typisch laat negentiende-eeuwse eclectische lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de kwaliteit van de uitbundige stuc decoraties. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de westelijke gevelwand van de Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484639
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk in Groningen

Woonhuis in eclectische stijl

Hereweg 73
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de deels uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de Hereweg, gebou..

Eclectisch woonhuis met kajuit

Willemstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd aan de noordzijde van de Willemstraat naast een ouder woningbouwcomplex uit 1866-1867 en daarvan gescheiden d..

Woningbouwcomplex Willemstraat z.z.

Willemstraat 1
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit 40 zelfstandige arbeiderswoningen en één winkel, deel uitmakend van de eerste planmatig opgezette b..

Woningbouwcomplex Willemstraat n.z.

Willemstraat 4
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX met houten gangpoortje, bestaande uit 36 zelfstandige arbeiderswoningen, deel uitmakend van de eerste planmatig ..

Grafmonument familie Scholten

Hereweg 87
Groningen
Inleiding GRAFMONUMENT VAN DE FAMILIE SCHOLTEN, vrijstaand gesitueerd op de statige Zuiderbegraafplaats (aanleg uit 1828) in het midden nabi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk in Groningen

Foto's (1)