Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Woonhuis

Hereweg 31
9725AB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1876 1907 (pui)


Beschrijving van Woonhuis met jongere winkelpui

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Hereweg en de Rabenhauptstraat, gebouwd in 1876 in opdracht van H. Meijer in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. De winkelpui met Art Nouveau-elementen werd aangebracht in 1907 in opdracht van G.B. Wortelboer. In 1972 werd een nieuwe dakkapel in het voordakschild geplaatst en werden de bestaande pannen vervangen door zwart geglazuurde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De deur in de zij-ingang aan de Rabenhauptstraat is vernieuwd. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter goed behouden. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. Omschrijving Het forse gebouw is opgetrokken op een rechthoekige, diepe plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak met twee schoorstenen, belegd met zwart geglazuurde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels worden afgesloten door een houten kroonlijst met een geprofileerde bakgoot. In het zijschild twee gestucte dakkapellen met gesneden houten ajour daklijst. De vier (raam)traveeën brede voorgevel en de negen (raam)traveeën brede zijgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen. De achtergevel is witgepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De symmetrische winkelpui heeft een hardstenen borstwering waarin de tekst 'Comestibles en grutterschwaren' is verwerkt en wordt aan weerszijden afgesloten door houten pilasters waarvan de linkertop is versierd met een druiventros en de rechter met een worst en een mes. Alle vensters zijn segmentboogvormig gesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met rijk versierde kuiven. In de zijgevel hebben de meeste ramen nog de oorspronkelijke zesruitsroedeverdeling. Boven de zij-ingang met extra brede kuif een opmerkelijk vormgegeven blind venster met in- en uitzwenkend stuc lijstwerk. Waardering Woonhuis met jongere winkelpui, gebouwd in een eclectische bouwstijl met uitbundig versierd stucwerk om de vensters en later aangebrachte winkelpui met Art Nouveau-elementen, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw als hoekpand een opvallend element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voorgevel van Hereweg 31 (2010)
De zijgevel aan de Rabenhauptstraat (2011)

Het pand Hereweg 31 in de stad Groningen is een woon-winkelpand in een rijk gedecoreerde eclectische stijl, dat is aangewezen als rijksmonument.

Beschrijving

Het pand, dat op de zuidelijke hoek van de Hereweg en de Rabenhauptstraat staat, werd in 1876 gebouwd. De architect is niet bekend. Het is gebouwd op een diepe, rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen onder een schilddak, dat is belegd met zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. De voor- en zijgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen en worden beide gesloten door houten kroonlijsten, waarboven een geprofileerde bakgoot is aangebracht. Alle vensters worden gesloten door segmentbogen en hebben in stuc uitgevoerde lijsten, die zijn voorzien van uitbundig versierde kuiven. In de witgepleisterde achtergevel zijn schijnvoegen aangebracht.

In de vier traveeën brede voorgevel is in 1907 een symmetrische winkelpui in Art Nouveaustijl geplaatst. Deze heeft een borstwering van hardsteen, waarin de tekst Comestibles en grutterschwaren is aangebracht. De pui wordt aan beide uiteinden gesloten door houten pilasters, waarvan de linker in de top is gedecoreerd met een druiventros en de rechter met een mes en een worst. De dakkapel boven de voorgevel is aangebracht in 1972, toen ook alle dakpannen door de huidige zijn vervangen. In de zijgevel, die negen traveeën breed is, hebben de meeste ramen nog de originele zesruitsroedenverdeling. Boven de ingang van de zijgevel, waarvan de deur is vernieuwd, is een extra brede kuif geplaatst. Daarboven bevindt zich een karakteristiek blind venster, dat is voorzien van gestuct in- en uitzwenkend lijstwerk. In het zijdakschild zijn twee gestucte dakkapellen aangebracht, die daklijsten met ajourwerk hebben.

Waardering

Het pand is aangewezen als rijksmonument, omdat het van belang wordt geacht "vanwege zijn architectuurhistorische waarde en de architectonische gaafheid van het exterieur" en omdat het "als hoekpand een opvallend element in zijn omgeving" is.


Monumenten in de buurt van Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Javaanse huis Javaanse huis

Hereweg 22I
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd op een achtererf achter en behorend bij het in de jaren twintig verbouwde huis op nr. 22, gebouwd ..

Scholtenskoepel

Hereweg 20
Groningen
Inleiding THEEKOEPEL, vrijstaand gesitueerd ten oosten van het Herewegviaduct en ten zuiden van de spoorlijn naar Zwolle, gebouwd in 1868-18..

Witte Huis

Viaductstraat 4I
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, vrijstaand gesitueerd ten zuiden van het zuidelijk spoorwegemplacement op een door een hekwerk omzoomd driehoeki..

Woonhuis in eclectische stijl

Hereweg 73
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de deels uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de Hereweg, gebou..

Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk

Hereweg 75
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en teruggerooid ten opzichte van de Hereweg, gebouwd in 1883 in opdracht van S.M. Smit in een rijk ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met jongere winkelpui in Groningen

Foto's (2)