Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch woonhuis met kajuit in Groningen

Woonhuis

Willemstraat 2
9725JC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Eclectisch woonhuis met kajuit

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd aan de noordzijde van de Willemstraat naast een ouder woningbouwcomplex uit 1866-1867 en daarvan gescheiden door een smalle gang, gebouwd in 1897 in opdracht van F. Hesse in een aardig versierdeambachtelijk-traditionele bouwstijl met eclectische stijlkenmerken. Het interieur is van ondergeschikt belang; de overdekte gang langs de oostgevel is niet van rijkswege beschermenswaardig. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwart geglazuurde platte Friese pan. De gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst met geprofileerde bakgoot, onderbroken door een gestucte kajuit met T-venster. De kajuit heeft aan weerszijden stuc wangen en is bekroond met een driehoekig fronton. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen boven een gepleisterde plint en is verlevendigd met gestucte hoekblokken en stuc dorpelbanden. In de voorgevel op de begane grond bevindt zich een groot driedelig venster met glas-in-loodbovenlichten en geprofileerd stuc lijstwerk; het middelste venster is iets verhoogd en bekroond met een stuc kroonlijst en gebogen tympaan met sluitsteen. De ingang in de oostelijke zijgevel bestaat uit een rijk bewerkte houten paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. Waardering WOONHUIS, opgetrokken in een aardig versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het einde van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering aan het begin van de Willemstraat en in aansluiting bij een van rijkswege beschermenswaardig woningbouwcomplex een beeldbepalend element in zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484366
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch woonhuis met kajuit in Groningen

Woningbouwcomplex Willemstraat n.z.

Willemstraat 4
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX met houten gangpoortje, bestaande uit 36 zelfstandige arbeiderswoningen, deel uitmakend van de eerste planmatig ..

Woningbouwcomplex Willemstraat z.z.

Willemstraat 1
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit 40 zelfstandige arbeiderswoningen en één winkel, deel uitmakend van de eerste planmatig opgezette b..

Eclectische villa met smeedijzeren hekwerk

Hereweg 75
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en teruggerooid ten opzichte van de Hereweg, gebouwd in 1883 in opdracht van S.M. Smit in een rijk ge..

Woonhuis in eclectische stijl

Hereweg 73
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de deels uit negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, westelijke gevelwand van de Hereweg, gebou..

Grafmonument familie Scholten

Hereweg 87
Groningen
Inleiding GRAFMONUMENT VAN DE FAMILIE SCHOLTEN, vrijstaand gesitueerd op de statige Zuiderbegraafplaats (aanleg uit 1828) in het midden nabi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)