Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witte Huis in Groningen

Woonhuis

Viaductstraat 4 I
9725BG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1882
Architect: N.W. Lit Lit 1882 N.W. Lit


Beschrijving van Witte Huis

Inleiding DUBBEL HERENHUIS, vrijstaand gesitueerd ten zuiden van het zuidelijk spoorwegemplacement op een door een hekwerk omzoomd driehoekig kavel, gelegen op de kruising van de Viaductstraat en de Driehovenstraat, gebouwd in 1882 in opdracht van R. Roelfsema naar ontwerp van de Groninger architect N.W. Lit in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is in 1986 gerenoveerd en bevat thans verschillende wooneenheden. Het interieur is door verbouwingen van ondergeschikt belang. Omschrijving Het brede, symmetrisch opgezette gebouw is opgetrokken op een ondiepe, regelmatige plattegrond en bestaat uit een middenrisaliet van twee bouwlagen en vier traveeën breed en twee hoekrisalieten van één bouwlaag en drie traveeën breed. De drie bouwdelen zijn gedekt met afgeknotte schilddaken en belegd met een zwarte nieuwe Hollandse pan (oorspronkelijk zwarte Friese golfpan). Alle gevels zijn witgepleisterd en op de begane grond voorzien van schijnvoegen. De voorgevel van het middenrisaliet is geleed door stuc pilasters met cannelures, spiegels en composietkapitelen. Alle vensters op de begane grond zijn licht getoogd en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven en sluitstenen. De verdiepingsvenstes zijn halfrond gesloten; de zwikken zijn versierd met stuc loofwerk en guirlandes. Voor de twee middelste vensters een schijnborstwering met balusters. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige geprofileerde bakgoot en bekroond met een tympaan, dat versierd is met loofwerk en rust op een met cassetten versierde architraaf. De vleugels hebben hoekpilasters en lijstgoten, die boven de toegangen zijn uitgewerkt tot afdaken, elk rustend op een gietijzeren zuil. De tuin wordt omzoomd door een deels gesmeed, deels gietijzeren hekwerk. Waardering Dubbel herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde eclectische bouwstijl - typisch voor het laatste kwart van de 19de eeuw - naar ontwerp van de Groninger architect N.W. Lit, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484353
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Witte Huis, voorzijde (2008)
Het Witte Huis, achterzijde (2009)

Het Witte Huis (1882) is een monumentaal vrijstaand dubbel herenhuis in de Nederlandse stad Groningen.

Beschrijving

Het Witte Huis staat ten zuidoosten van het hoofdstation op de plaats waar de Viaductstraat en de Driehovenstraat bij elkaar komen, nabij de Puddingfabriek, aan de noordoostrand van de Rivierenbuurt. Het pand werd gebouwd in opdracht van de fabrikant R. Roelfsema naar een ontwerp van de Groninger architect N.W. Lit (1833-1907). Het is een symmetrisch opgezet gebouw, dat bestaat uit een middenrisaliet van twee bouwlagen en vier traveeën breed en twee hoekrisalieten van één bouwlaag en drie traveeën breed. De drie bouwdelen zijn afgedekt met afgeknotte schilddaken. De voorgevel en de zijgevels zijn opvallend geornamenteerd. De buitenmuren zijn geheel witgepleisterd, vandaar de benaming Witte Huis.

In 1995 werd het Witte Huis aangewezen als rijksmonument. Daarbij overwoog de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg dat het pand is "opgetrokken in een rijk versierde eclectische bouwstijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw". De Dienst achtte het Witte Huis daarom van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen".[1]

Het Witte Huis is sinds 1986 eigendom van de Vereniging Viaductstraat, die het in dat jaar liet renoveren en er sindsdien zes woonruimtes verhuurt. Het interieur van het pand is niet te bezichtigen, maar de buitenkant ervan kan aan drie zijden worden bekeken.


Monumenten in de buurt van Witte Huis in Groningen

Scholtenskoepel

Hereweg 20
Groningen
Inleiding THEEKOEPEL, vrijstaand gesitueerd ten oosten van het Herewegviaduct en ten zuiden van de spoorlijn naar Zwolle, gebouwd in 1868-18..

Woonhuis met jongere winkelpui

Hereweg 31
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Hereweg en de Rabenhauptstraat, gebouwd in 1876 in opdracht van H. Me..

Eclectisch herenhuis (Dinky)

Hereweg 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Hereweg, parallel aan het Herewegviaduct, gebouwd in 186..

Javaanse huis Javaanse huis

Hereweg 22I
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd op een achtererf achter en behorend bij het in de jaren twintig verbouwde huis op nr. 22, gebouwd ..

Theekoepel

Hereweg 2
Groningen
In 1774 door burgemeester van Hoorn gebouwde v.m. tuinkoepel, thans aan de straat staande. Achtzijdig bouwwerk onder koepeldak, waarop piron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Witte Huis in Groningen