Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scholtenskoepel in Groningen

Tuin Park Landgoed

Hereweg 20
9725AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1868-'69 1869 1868-'69
Architect: J. Maris Maris 1869 J. Maris


Beschrijving van Scholtenskoepel

Inleiding THEEKOEPEL, vrijstaand gesitueerd ten oosten van het Herewegviaduct en ten zuiden van de spoorlijn naar Zwolle, gebouwd in 1868-1869 in opdracht van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten in een rijke, eclectische bouwstijl naar ontwerp van architect J. Maris. De drie gietijzeren beelden in de nissen zijn gegoten door Société de Fonderies du Val d'Oise in Parijs. Het vierde beeld, de 'Lente' voorstellend, ontbreekt. Het gietijzeren hekwerk rondom de tuin is vervaardigd door de Fa. Schretlen & Co uit Leiden. De plafondschilderingen op linnen in de salon zijn van de hand van twee Italiaanse schilders. Het gebouw is gerstaureerd in 1979 en thans in gebruik als kantoor. Het hek is gerestaureerd in 1986-1987. Omschrijving Het achtzijdige gebouw is opgetrokken op een ovaalvormige plattegrond en telt een souterrainverdieping en twee bouwlagen onder een koepeldak, bekleed metkoper. Op de nok een verguld beeld van Mercurius, symbool van de handel. Het gebouw heeft een hardstenen basement met zwart geschilderde voegen en is opgetrokken uit roodbruine baksteen en heeft hardstenen pilasters op de hoeken. Aan de noord- en zuidzijde zijn twee halfronde veranda's uitgebouwd met balkons op de verdieping, die rusten op vierkante, gietijzeren kolommen met hiertussen gietijzeren balustrades. In elke travee op de verdieping grote rondboogvensters met geprofileerde hardstenen omlijstingen en kuiven. In de rondboognissen van de noord- en zuidgevel van de veranda drie geverfde, gietijzeren beelden van vrouwenfiguren, die de jaargetijden voorstellen. De ingang is aan de westzijde en bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met gietijzeren rooster en hardstenen stoep. De tuin wordt begrensd door een bijpasssend gietijzeren hekwerk tussen vierkante gietijzeren balusters met goudbronskleurig geschilderde pijnappels. Interieur In het qua indeling en uitmonstering uitzonderlijk gaaf bewaarde interieur zijn ondermeer van belang de hal, de houten parketvloer met inlegwerk, houten lambrizeringen en plafondschilderingen op linnen met florale motieven in de salon op de eerste verdieping. Waardering Theekoepel met een uitzonderlijk rijke eclectische architectuur, gaaf bewaard gebleven interieur en gietijzeren hekwerk uit de bouwtijd, gebouwd in opdracht van de Groninger aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten naar ontwerp van architect J. Maris, van algemeen belang vanwege zijn grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege zijn gaafheid en uniciteit en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484338
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Scholtenskoepel
De theekoepel in 2010
De theekoepel in 2010
Locatie Hereweg 20, Groningen
Oorspr. functie theekoepel
Huidig gebruik kantoor
Bouw gereed 1869
Bouwstijl Eclecticisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 484338
Architect J. Maris
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Scholtenskoepel, ook bekend als de Theekoepel van Scholten, is een 19e-eeuwse theekoepel in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis

De theekoepel werd in 1868 ontworpen door architect Jan Maris in opdracht van de Groninger industrieel Willem Albert Scholten. Maris ontwierp voor Scholten later ook onder andere Villa Gelria (1872) en het Scholtenshuis (1881).

De koepel staat aan de oostzijde van de Hereweg en is opgetrokken in eclectische stijl met barokke elementen. In de nissen zijn gietijzeren beelden aangebracht die de vier seizoenen verbeelden. Het beeld van de Lente is verdwenen. Boven op de koepel staat een verguld beeld van Mercurius, als symbool voor de handel. De koepel staat langs de spoorlijn Meppel - Groningen. Het verhaal gaat dat Scholten de trein hier kon laten stoppen.[1]

De koepel werd in 1979 gerestaureerd en is sindsdien in gebruik als kantoorruimte. De theekoepel is aangewezen als rijksmonument.[2]

Beeld aan de noordwestzijde van de koepel (2016)

Zie ook


Monumenten in de buurt van Scholtenskoepel in Groningen

Javaanse huis Javaanse huis

Hereweg 22I
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd op een achtererf achter en behorend bij het in de jaren twintig verbouwde huis op nr. 22, gebouwd ..

Woonhuis met jongere winkelpui

Hereweg 31
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Hereweg en de Rabenhauptstraat, gebouwd in 1876 in opdracht van H. Me..

Witte Huis

Viaductstraat 4I
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, vrijstaand gesitueerd ten zuiden van het zuidelijk spoorwegemplacement op een door een hekwerk omzoomd driehoeki..

Eclectisch herenhuis (Dinky)

Hereweg 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Hereweg, parallel aan het Herewegviaduct, gebouwd in 186..

Theekoepel

Hereweg 2
Groningen
In 1774 door burgemeester van Hoorn gebouwde v.m. tuinkoepel, thans aan de straat staande. Achtzijdig bouwwerk onder koepeldak, waarop piron..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)