Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis (Dinky) in Groningen

Woonhuis

Hereweg 4
9724AA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Eclectisch herenhuis (Dinky)

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Hereweg, parallel aan het Herewegviaduct, gebouwd in 1860 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. In 1900 is het gebouw gesplitst in een beneden- en bovenwoning. In 1941 is het balkon boven de ingang verwijderd en zijn de openslaande balkondeuren vervangen door een tweedelig, overhoeks geplaatst venster. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig deels aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Hollandse pan. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die versierd is met rank- en loofwerk en consoles in stuc, waarop een geprofileerde bakgoot rust. De voorgevel is vijf travee├źn breed en symmetrisch van opzet. De gevel is geheel gepleisterd en wordt op de hoeken geleed door dubbele pilasterstellingen, die voorzien zijn van spiegels en kapitelen. De vensters zijn segmentboogvormig gesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met aan de bovenzijde rank- en loofwerk en rozetten in stuc. Het ingangsrisaliet in het midden bevat een bewerkte houten paneeldeur met zijlichten onder een rondboog met gekleurd glas-in-lood. De deur is omkaderd met stuc lijstwerk met sluitsteen. Hierboven bevindt zich een tweedelig, overhoeks venster met bovenlicht dat omkaderd is met stuc pilasters met spiegels, architraaf en driehoekig fronton. Inwendig nog van belang enkele geornamenteerde stuc plafonds en marmeren schouwen. Waardering HERENHUIS, gebouwd in een rijk gedecoreerde, eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de kwaliteit van de stuc decoraties. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Hereweg naast het Herewegviaduct in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis (Dinky) in Groningen

Theekoepel

Hereweg 2
Groningen
In 1774 door burgemeester van Hoorn gebouwde v.m. tuinkoepel, thans aan de straat staande. Achtzijdig bouwwerk onder koepeldak, waarop piron..

Villa (Makelaardij Zeven)

Parklaan 1
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark en gebouwd in 1881 blijkens een stichtingssteen naast de ingang in opdracht van M. ..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuiderpark 2
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beus..

Neoclassicistische villa (Huize Mussengang)

Zuiderpark 26
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1881 in opdracht van ..

Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Zuiderpark 3
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch herenhuis (Dinky) in Groningen

Foto's (1)