Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 191
9721AS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1933
Architect: E. van Linge Linge 1933 E. van Linge


Beschrijving van Landhuis

Inleiding LANDHUIS met aangebouwde garage, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1933 in opdracht van Mr.J.H. Reinink naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in de trant van Frank Lloyd Wright. Het gebouw was vanaf 1948 in gebruik als school en na 1960 is het in gebruik genomen als psychiatrische kliniek voor kinderen en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes van twee bouwlagen onder flauw hellende schilddaken met forse overstekken, belegd met zwart verglaasde pannen. Boven een trasraam van bruine baksteen zijn de bakstenen gevels witgepleisterd. Alle gevels zijn asymmetrisch van opzet en bevatten vensters van wisselend formaat met stalen kozijnen en een vierkante roedeverdeling. De langgerekte voorgevel wordt geopend door reeksen verticale vensters. De ingangspartij bevindt zich aan de linkerzijde in de hoek en springt iets naar voren. Rechts van de deur een hoge borstwering van bruine baksteen met hierboven een vierkant, de hoek omlopend venster. De stoep voor de ingang wordt links geflankeerd door een muurtje met plantenbak. Op de verdieping boven de ingang een inpandig balkon met gemetselde borstwering en rechts hiervan een reeks van zes vensters. Het hoekblok bevat in de voorgevel op de begane grond een groot vierkant venster waarvan de bovenste helft een roedeverdeling heeft gekregen en op de verdieping een breed liggend venster. Aan de rechterzijde van de oostgevel een vooruitspringend bouwdeel van één bouwlaag waarin drie vensters. Waardering Landhuis met aangebouwde garage, gebouwd in de in Groningen zelden toegepaste bouwstijl in de trant van Frank Lloyd Wright naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Bovendien is het gebouw van belang vanwege zijn betekenis die het inneemt in het oeuvre van architect Van Linge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis in Groningen

Klein Toornvliet

Verlengde Hereweg 183
Groningen
Inleiding VILLA met aangebouwde garage, genaamd Klein Toornvliet, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin en opmerkelijke aangelegde sie..

Bella Vista

Verlengde Hereweg 192
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin, gebouwd in circa 1900 in een voor..

Esserkamp (villabunker)

Hondsruglaan 27
Groningen
Inleiding VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhui..

De Kloosters

Verlengde Hereweg 179
Groningen
Inleiding LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, vrijstaand gesitueerd met rondom grote, ommuurde tuin, genaamd 'De Kloosters', gebouwd in 1919-19..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 21
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand en schuin gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis in Groningen

Foto's (1)