Klein Toornvliet in Groningen

Verlengde Hereweg 183
9721AR Groningen

Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1905 P.M.A. Huurman

Beschrijving van Klein Toornvliet

Inleiding VILLA met aangebouwde garage, genaamd Klein Toornvliet, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin en opmerkelijke aangelegde siertuin aan de achterzijde met vijverpartij, gevarieerde beplanting en geboomte in Engelse landschapsstijl, gebouwd in 1905 in opdracht van S.B. Ranneft naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in Engelse landhuisstijl. In 1911 is aan de achtergevel een kinderkamer aangebouwd. In 1930 hebben bij een verbouwing de meeste vensters een stalen roedeverdeling gekregen (architectenbureau Van Linge & Bosma). Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak met overstek, belegd met rode Tuiles du Nord en pironnen op de nokken. In het voordakschild een houten vijfzijdige dakkapel met geprofileerde houten daklijst. Op de zuidelijke nok een karakteristieke gemetselde schoorsteen van witte verblendsteen met versiering in rode baksteen. Het gebouw is in zijn grondvorm symmetrisch: een iets risalerend middengedeelte met aan weerszijden twee haaks hierop geplaatste volumes. Door de indeling van de ramen, het plaatsen van een erker, een inpandig balkon en een serre aan de zijkant is deze symmetrie doorbroken. Boven een trasraam van rode baksteen zijn de gevels opgetrokken uit witte verblendsteen; onder de zinken goot is het metselwerk verlevendigd met twee doorlopende stroken van rode baksteen. In het midden van de voorgevel bevindt zich de ingangspartij met zijvensters en een stoep, geflankeerd door trapsgewijs oplopende bakstenen muurtjes waarop vierkante houten kolommen staan, die een breed houten portiek dragen. Hierboven op de verdieping is een vensterstrook van vier vensters aangebracht.Aan de linkerzijde van het portiek is een driezijdige erker op een gemetselde borstwering aangebracht en op de verdieping hierboven een inpandig balkon met openslaande balkondeuren, houten balkonhek en twee houten kolommen. Aan de zuidgevel bevindt zich een aangebouwde rechthoekige serre onder een half schilddak met hoge rechtgesloten vensters en openslaande terrasdeuren en houten terrashek. Aan de achtergevel bevindt zich een terras onder een langgerekt houten balkon dat rust op houten kolommen. Inwendig nog van belang de in oorspronkelijke staat verkerende monumentale hal waaromheen de diverse woonvertrekken zijn gegroepeerd en de houten gaanderijen van het trappenhuis. Waardering Villa met aangebouwde garage, opmerkelijk aangelegde siertuin in Engelse landschapsstijl en gaaf bewaard gebleven interieur, opgetrokken in een karakteristieke, aan de Engelse landhuisstijl verwante bouwtrant naar ontwerp van de destijds in Groningen werkzame architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)