Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa met neo-barokke kenmerken in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 177
9721AP Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1915
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt 1915 A.Th. van Elmpt


Beschrijving van Villa met neo-barokke kenmerken

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een traditionele bouwtrant, de 'Um 1800'-stijl. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw in gebruik als internaat en daartoe inwendig gedeeltelijk aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met kantoor. N.B. 28.09.1994 - Geen toestemming van de eigenaar om het gebouw van binnen en van de achterkant te bekijken. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, gedekt met leien. In het voordakschild is een driehoekige houten dakkapel opgenomen met een liggend ovaal venster. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en zijn ter hoogte van de aanzet van de eerste verdieping verlevendigd met een doorlopend fries met een kruismotief in rode baksteen. De gevels zijn aan drie zijden van klok- en topgevels voorzien, die met natuursteen zijn afgedekt. De toppen worden bekroond door driehoekige, bewerkte natuurstenen tympanen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op klossen waaronder een gemetseld decoratief fries is aangebracht. De voorgevel heeft twee klokgevels. Op de begane grond aan de zuidkant bevindt zich een segmentvormige erker met vijf vensters onder een geprofileerde houten bakgoot op klossen. In de noordelijke travee op de verdieping is een inpandig balkon onder een rondboog aangebracht en een natuurstenen balkon met open balustrade op drie bewerkte natuurstenen consoles. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben strekken en natuurstenen negblokken en bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling. In de toppen zijn staande ovalen en ronde vensters aangebracht met een roedeverdeling en bewerkte natuurstenenomlijstingen. De zuidgevel bevat aan weerszijden van het middenrisaliet een rechthoekige serre en een erker. Hierboven bevinden zich halfoverdekte balkons met natuurstenen en houten balustrades en rondboogopeningen in de gemetselde zijwanden. Alle openslaande balkon- en terrasdeuren hebben afgeronde bovenhoeken. De ingang bevindt zich in de noordelijke zijgevel onder een houten luifel en heeft een driedelig bovenlicht onder een rondboog met een omlijsting van blokken natuursteen en een trap. Op de verdieping in het ingangstravee bevindt zich een groot trappenhuisvenster onder een rondboog. Waardering VILLA, gebouwd in een op de traditie geörienteerde 'Um 1800'-stijl met neo-barokke kenmerken naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa met neo-barokke kenmerken in Groningen

Hondsrug

Verlengde Hereweg 175
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van ee..

Pax Sperata

Verlengde Hereweg 173
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, aan de achterzijde deels tot parkeerterrein ingerichte tuin, gebouwd in 19..

Sonnevanck

Verlengde Hereweg 182
Groningen
Inleiding VILLA, genaamd 'Sonnevanck', vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin met oude beu..

De Kloosters

Verlengde Hereweg 179
Groningen
Inleiding LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, vrijstaand gesitueerd met rondom grote, ommuurde tuin, genaamd 'De Kloosters', gebouwd in 1919-19..

Cyrano

Verlengde Hereweg 171
Groningen
Inleiding VILLA met gaaf bewaard gebleven interieur, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1905 in opdracht van K.F. Wiers..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)