Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pax Sperata in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 173
9721AP Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Pax Sperata

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, aan de achterzijde deels tot parkeerterrein ingerichte tuin, gebouwd in 1916 in 'Um 1800'-stijl, qua opzet en ornamentiek geƫnt op de Franse classicistische barok. Het gebouw was jarenlang in gebruik bij de Diaconie van het Groene Weeshuis. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. De recente aanbouw aan de achtergevel met nieuwe hoofdingang valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofvorm vierkante plattegrond en telt tweebouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot en tandlijst op klossen. De begane grond is opgetrokken uit rode baksteen en afgesloten met een geprofileerde natuurstenen lijst; de verdiepingsgevels zijn witgepleisterd. De hoeken van de gevels zijn voorzien van een blokmotief in baksteen (op de verdieping bepleisterd). Het risaliet van de voorgevel wordt bekroond door een driehoekig tympaan waarin een liggend ovalen venster, omlijst door rijk versierd rankwerk en een mannenkop. Voor de voorgevel bevindt zich een verhoogd terras met betegeling en bakstenen ommuring. De (thans niet meer gebruikte) ingang in de noordelijke zijgevel is geplaatst in een portiek waarvan het afdak rust op natuurstenen zuilen, die op een bakstenen muurtje zijn geplaatst. De regelmatig over de geveloppervlakken verdeelde vensters zijn rechtgesloten met strekken en natuurstenen aanzet- en sluitstenen of met architraven. De vensters hebben hardstenen vensterbanken en bevatten bovenlichten met een fijnmazige roedeverdeling en glas-in-lood. Aan de zuidgevel zijn een vijfzijdige bakstenen erker en een rechthoekige erker uitgebouwd met identiek vormgegeven vensters als de overige. In de dakvlakken zijn houten dakkapellen in de vorm van 'Serliana's' geplaatst, waarvan de zijkanten zijn bekleed met leien. De structuur van het huis is goed bewaard gebleven. Van belang zijn ondermeer de gang met rondboogopening en betegelde hal met houten trappenhuis en glas-in-lood venster. Waardering Villa, omringd door een grote tuin en ontworpen in een op de traditie geƶrienteerde 'Um 1800'stijl met neo-barokke decoraties, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pax Sperata in Groningen

Cyrano

Verlengde Hereweg 171
Groningen
Inleiding VILLA met gaaf bewaard gebleven interieur, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1905 in opdracht van K.F. Wiers..

Hondsrug

Verlengde Hereweg 175
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van ee..

Villa met neo-barokke kenmerken

Verlengde Hereweg 177
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger archi..

Insulinde

Verlengde Hereweg 167
Groningen
Inleiding LANDHUIS, genaamd 'Insulinde', vrijstaand gesitueerd met rondom grote parkachtige tuin, gebouwd in 1919 in opdracht van scheepskap..

Sonnevanck

Verlengde Hereweg 182
Groningen
Inleiding VILLA, genaamd 'Sonnevanck', vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin met oude beu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)