Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cyrano in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 171
9721AP Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1905 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Cyrano

Inleiding VILLA met gaaf bewaard gebleven interieur, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1905 in opdracht van K.F. Wiersum naar vermoedelijk ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, gebouwd in een bouwstijl, typisch voor de eeuwwisseling met elementen van de vakwerkstijl en de Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, bekleed met singles. De gevels zijn witgepleisterd met uitzondering van het trasraam dat is opgetrokken uit roodbruine baksteen. De gevels zijn verlevendigd door hoekblokken van rode baksteen en doorlopende dorpelbanden van eveneens rode baksteen. De vensters zijn overwegend recht gesloten met ontlastingsbogen van rode baksteen of rechtgesloten met strekken van eveneens rode baksteen. De voorgevel heeft een risaliet met topgevel. Op de begane grond is een driezijdige erker uitgebouwd met balkon met openslaande balkondeuren en een houten hekwerk met gebogen stijlen. Naast het risaliet bevindt zich een terugliggend terras met openslaande terrasdeuren en bakstenen muurtjes ter weerszijden hiervan. Ook hier is op de verdieping een balkon geplaatst met idendiek vormgegeven houten hekwerk. De vensters op de begane grond hebben boovenlichten met kleurig glas-in-lood; de verdiepingsvensters hebben bovenlichten met een fijne roedeverdeling en geel glas. De ingang is in een portiek met een rondboog aan de noordgevel geplaatst en bestaat uit een verfijnd bewerkte houten paneeldeur met bovenlicht. Aan de achtergevel is in het midden een rechthoekige serre aangebouwd uit de bouwtijd. Het interieur bezit nog grotendeels de oorspronkelijke indeling en uitmonstering met ondermeer op de begane grond de hal met witmarmeren vloer en lambrizeringen, verfijnd bewerkte houten paneeldeuren met architraven en houten trappenhuis; de kamer-en-suite bezit nog de oorspronkelijke stuc-plafonds met Art Nouveau-motieven. Waardering Villa met een opmerkelijk gaaf bewaard gebleven interieur, opgetrokken in een bouwstijl, typisch voor de eeuwwisseling met elementen van de vakwerkstijl en de Art Nouveau-stijl, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484280
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cyrano in Groningen

Pax Sperata

Verlengde Hereweg 173
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, aan de achterzijde deels tot parkeerterrein ingerichte tuin, gebouwd in 19..

Insulinde

Verlengde Hereweg 167
Groningen
Inleiding LANDHUIS, genaamd 'Insulinde', vrijstaand gesitueerd met rondom grote parkachtige tuin, gebouwd in 1919 in opdracht van scheepskap..

Hondsrug

Verlengde Hereweg 175
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van ee..

Villa met neo-barokke kenmerken

Verlengde Hereweg 177
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger archi..

Villa Hilghestede

Verlengde Hereweg 174
Groningen
Inleiding VILLA, genaamd Hilghestede, gelegen in een parkachtige, deels door een gracht omsloten tuin met waardevol oud geboomte, vrijstaand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cyrano in Groningen

Foto's (1)