Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Groningen

Verlengde Hereweg 21 A
9721AB Groningen

Architect: G. Nijhuis Nijhuis 1907 G. Nijhuis

Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit bebouwing van rond de eeuwwisseling, gebouwd in 1907 in opdracht van levensverzekeringsmaatschappij 'Het Noorden' naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. In 1927 is het gebouw gesplitst in een afzonderlijke beneden- en bovenwoning en daartoe inwendig aangepast. De hal met glazen tochtdeur verkeert nog in de oorspronkelijke staat. De voortuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hek uit de bouwtijd. De zijgevels zijn grijsgestuct en van ondergeschikt belang.De aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Het op een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak, belegd met een rode kruispan. In het voordakschild een karakteristieke vierdelige houten dakkapel met gebogen fronton. De drie traveeën brede voorgevel heeft een hardstenen plint en is opgetrokken uit oranjekleurige verblendsteen. De iets risalerende ingangstravee heeft een topgevel met houten vakwerk waarin een driedelig erkertje. De regenpijp heeft ankers in de vorm van bladmotieven. In de ingangstravee een bewerkte houten toegangsdeur met geslepen glas, hardstenen kalf, latei en vierdelig bovenlicht en een hardstenen stoep tussen bakstenen muurtjes. Boven de deur een hardstenen balkon op twee bewerkte hardstenen consoles met houten balkonhek. De vensters op de begane grond zijn rechtgesloten onder natuurstenen lateien en hebben bovenlichten met een verfijnde roedeverdeling en geel glas. Boven de segmentboogvormige verdiepingsvensters een doorlopend fries van kleurige tegeltableau's in Art Nouveau-stijl met gestileerde bloemmotieven in geel en groen. In het ingangstravee op de verdieping een rechthoekig tegeltableau met het jaartal 1907. Boven de serre aan de achterzijde is een balkon met gemetselde open balustrade. De voortuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hek. Waardering Woonhuis, opgetrokken in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, zijn gaafheid en vanwege de stilistische kwaliteit van de tegeldecoraties in Art Nouveau-stijl in de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)