Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel landhuis in Groningen

Woonhuis

Hondsruglaan 21
9722SC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1931
Architect: Kuiler & Drewes Kuiler 1931 Kuiler & Drewes


Beschrijving van Dubbel landhuis

Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand en schuin gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in de Villabuurt, een parkachtige omgeving met overwegend vrijstaande villa's aan de zuidkant van de gemeente Groningen, gebouwd in 1931 in opdracht van U. van Dijk naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes in een expressionistische Interbellum-architectuur. Het gebouw is thans nog in gebruik als dubbel woonhuis. De twee garages aan de achterzijde dateren van de bouwtijd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vlindervormige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een fors en hoog opgaand zadeldak, belegd met een zwarte Hollandse pan. Boven een hoog trasraam van paarsbruine mondsteen zijn de gevels opgetrokken uit gele baksteen. De plattegrond bestaat uit een rechthoekige kern met hal en trappenhuis en keukens aan de achterzijde met aan weerszijden haaks uitspringende rechthoekige eetkamers. In de oksels hiervan zijn aan de voorzijde schuin geplaatste, rechthoekige woonvertrekken gesitueerd onder ten opzichte van het middengedeelte iets hoger aangezette zadeldaken. De woonvertrekken zijn aan de uiteinden rechthoekig uitgebouwd onder afzonderlijke, lagere zadeldaken. De entree is in het midden van de rechte voorgevel ondergebracht en bestaat uit rondboogdeuren met flankerende, liggende vensters met gekleurd glas-in-lood onder een houten goot met overstek, die als luifel fungeert. De ingangen zijn van elkaar gescheiden door een bakstenen muurtje met gemetselde plantenbak van paarsbruine mondsteen. Op de verdieping hierboven bevinden zich een tweetal driedelige glas-in-loodvensters. De woonvertrekken bezitten brede, horizontale vensters met brede houten kozijnen en openslaande terrasdeuren. De terrassen aan voor- en achterzijde worden omzoomd door bakstenen muurtjes. In het midden op de eerste verdieping van de achtergevel zijn rechthoekige balkons aangebracht met een bakstenen borstwering. De gevels worden afgesloten door een houten goot met fors overstek. In het voordakschild is in het midden een brede, vierzijdige houten dakkapel aangebracht. De topgevels van de zijgevels zijn uitgevoerd in diagonaalsgewijs metselwerk. In de topgevels zijn tweedelige, overhoekse vensters aangebracht met een uitspringende borstwering op uitkragend metselwerk. Waardering DUBBEL LANDHUIS, gebouwd in 1931 in Interbellum-architectuur met expressionistische elementen naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn opmerkelijke situering, tot uiting komend in het ontwerp. Tevens is het gebouw van belang vanwege de plaats, die het inneemt in het oeuvre van de architecten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484251
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel landhuis in Groningen

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 17
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in de Villabu..

Esserkamp (villabunker)

Hondsruglaan 27
Groningen
Inleiding VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhui..

Bella Vista

Verlengde Hereweg 192
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin, gebouwd in circa 1900 in een voor..

Esserveld (poortgebouw en brug)

Esserweg 20
Groningen
Inleiding POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld' met mortuarium en materialenbergplaats, gebouwd in 1924 in opd..

Landhuis

Verlengde Hereweg 191
Groningen
Inleiding LANDHUIS met aangebouwde garage, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1933 in opdracht van Mr.J.H. Reinink naar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)