Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bella Vista in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 192
9722AM Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Bella Vista

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin, gebouwd in circa 1900 in een voor de eeuwwisseling karakteristieke villabouwstijl met elementen van de Chalet-stijl. De latere aanbouwen aan de achtergevel zijn van ondergeschikt belang evenals de in 1992 aangebrachte stalling annex opslagruimte. Het gebouw is sinds 1967 in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. In het trappenhuis bevindt zich een oorspronkelijk glas-in-loodvenster. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak met korte wolfseinden, bekleed met rode singles. Boven een trasraam van roodbruine baksteen zijn alle gevels witgepleisterd. De gevels zijn asymmetrisch van opzet en hebben vensters die afwisselend rechtgesloten en segmentboogvormig gesloten zijn met glas-in-lood in de bovenlichten. De voorgevel heeft op de begane grond brede driedelige vensters met glas-in-lood. Het vooruitspringende hoekrisaliet heeft een topgevel en een kap met houten topgevelbeschieting in fors overstek die rust op vier houten stijlen. Op de verdieping over de volle breedte een balkon met houten balkonhek. De ingang bevindt zich in de noordgevel; aan de zuidgevel is een rechthoekige serre met gepotdekseld balkon aangebracht onder een houten kap met overstek en houten topgevelbeschieting. Waardering Villa, gebouwd in een voor de eeuwwisseling karakteristieke bouwstijl met elementen van de Chalet-stijl, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Bella Vista is een villa met chaletstijl-elementen in de Nederlandse stad Groningen, die is aangewezen als rijksmonument.

Beschrijving

Bella Vista in 2010

De villa, die rond 1900 werd gebouwd, staat in de zuidelijke wijk Helpman aan het zuidoostelijke deel van de Verlengde Hereweg. Wie het gebouw heeft ontworpen, is niet bekend. Het pand heeft een in essentie vierkant grondplan en omvat twee bouwlagen en een zolderverdieping, die worden gedekt door een met leien belegd schilddak met korte wolfseinden.[1] De witgepleisterde gevels zijn opgetrokken boven een trasraam van roodbruine baksteen. Ze zijn asymmetrisch opgezet en voorzien van beurtelings recht- en segmentboogvormig gesloten vensters, waarin bovenlichten met glas in lood zijn aangebracht. De twee traveeën brede voorgevel heeft op de begane grond twee grote driedelige vensters, die eveneens zijn gedecoreerd met glas in lood. Op de verdieping bevindt zich over de gehele breedte van de villa een balkon met een houten hek. De linkertravee is aan de bovenzijde rechtgesloten, de rechter door een topgevel met een overstekende en beschoten houten kap, die wordt gedragen door vier houten stijlen. Tegen de zuidgevel is een rechthoekige serre aangebracht met daarboven een gepotdekseld balkon, dat ook is voorzien van een overstekende houten kap met topgevelbeschieting. In de noordelijke zijgevel bevindt zich de ingang van het pand.

Het gebouw wordt sinds 1967 als kantoor gebruikt en is daartoe van binnen aangepast. Een glas-in-loodvenster in het trappenhuis dateert nog uit de bouwtijd. In 1992 is achter het pand een stalling annex opslagruimte geplaatst. De villa wordt omringd door een grote tuin, die gedeeltelijk als parkeerplaats is ingericht.

Waardering

De villa is in 1994 aangewezen als rijksmonument vanwege haar "algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen". Het pand maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht dat het gehele zuidelijke deel van de Verlengde Hereweg omvat.[2]


Monumenten in de buurt van Bella Vista in Groningen

Klein Toornvliet

Verlengde Hereweg 183
Groningen
Inleiding VILLA met aangebouwde garage, genaamd Klein Toornvliet, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin en opmerkelijke aangelegde sie..

De Kloosters

Verlengde Hereweg 179
Groningen
Inleiding LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, vrijstaand gesitueerd met rondom grote, ommuurde tuin, genaamd 'De Kloosters', gebouwd in 1919-19..

Sonnevanck

Verlengde Hereweg 182
Groningen
Inleiding VILLA, genaamd 'Sonnevanck', vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin met oude beu..

Villa met neo-barokke kenmerken

Verlengde Hereweg 177
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger archi..

Hondsrug

Verlengde Hereweg 175
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bella Vista in Groningen

Foto's (1)