Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sonnevanck in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 182
9722AM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1900
Architect: A.R. Wittop Koning Wittop Koning 1900 A.R. Wittop Koning


Beschrijving van Sonnevanck

Inleiding VILLA, genaamd 'Sonnevanck', vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin met oude beukebomen, gebouwd in circa 1900 in opdracht van Jhr. Quintus in een voor de eeuwwisseling karakteristieke villabouwstijl met elementen van de Chalet-stijl. Het gebouw is sinds 1988 in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. De moderne aanbouw aan de achtergevel valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping onder een samengesteld dak, bekleed met dakleer. De asymmetrisch ingedeelde gevels zijn geheel gestuct evenals het basement. De voorgevel heeft een sterk horizontaal accent in de vorm van een balkon aan weerszijden van het vooruitspringende middenrisaliet met een topgevel met houten vakwerk en houten topgevelbeschieting. Op de begane grond van dit deel een driezijdige erker met glas-in-lood. Aan de zuidkant is een rechthoekige serre met terras uitgebouwd waarboven een houten loggia met aansluitend balkon met open balustrade, dat rust op drie zuilen. Aan de linkerkant van het middenrisaliet loopt dit balkon door over de volle breedte van de voorgevel en rust hier op zware gestucte consoles. De ingang met moderne voordeur is links van het middenrisaliet geplaatst en heeft een torenachtige uitbouw, bekroond door een licht ingesnoerd, bolvormig tentdak: liggende vensters onder het dakoverstek en op de verdieping een rondboogvenster boven de ingang. De vensters zijn onregelmatig over de gevels verspreid en hebben glas-in-lood in de bovenlichten. Waardering Villa, gebouwd in een voor de eeuwwisseling karakteristieke bouwstijl met elementen van de Chalet-stijl, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sonnevanck in Groningen

Villa met neo-barokke kenmerken

Verlengde Hereweg 177
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1915 in opdracht van L.L. Ebels naar ontwerp van de Groninger archi..

Hondsrug

Verlengde Hereweg 175
Groningen
Inleiding VILLA, type stadse vakwerkvilla, genaamd Hondsrug, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1907 in opdracht van ee..

Pax Sperata

Verlengde Hereweg 173
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, aan de achterzijde deels tot parkeerterrein ingerichte tuin, gebouwd in 19..

De Kloosters

Verlengde Hereweg 179
Groningen
Inleiding LANDHUIS MET AANGEBOUWDE GARAGE, vrijstaand gesitueerd met rondom grote, ommuurde tuin, genaamd 'De Kloosters', gebouwd in 1919-19..

Cyrano

Verlengde Hereweg 171
Groningen
Inleiding VILLA met gaaf bewaard gebleven interieur, vrijstaand gesitueerd met rondom grote tuin, gebouwd in 1905 in opdracht van K.F. Wiers..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sonnevanck in Groningen

Foto's (1)