Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Hasselt's klok in Groningen

Overig

Verlengde Hereweg 42
9722AD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1923
Architect: n.v.t.


Beschrijving van Van Hasselt's klok

Inleiding OPENBARE KLOK, vrijstaand gesitueerd op de belangrijke verkeerskruising Verlengde Hereweg/Helperbrink en zichtbaar in de noord-zuidroute langs de Verlengde Hereweg. De klok dateert van 1923 en is geschonken door de industrieel J.E. van Hasselt, die oorspronkelijk woonde aan de Verlengde Hereweg 33, waarachter zijn tricotagefabriek lag en die uitkeek op de klok. Omschrijving Het dragend deel van de in totaal circa 2 ½ m hoge klok bestaat uit een ronde gietijzeren paal met een zwaar en strak gestileerd basement. Dit basement gaat over in een deel, dat versierd is met Corinthische motieven als acanthusbladeren, een eierlijst en cannelures. Het klokdeel bestaat uit een eenvoudige cilindervormige kast met aan weerszijden een uitstaande rand, waarachter de wijzerplaten. Op de wijzerplaten is de naam van de schenker vermeld: 'J.E. van Hasselt klok'. Waardering Openbare klok, vormgegeven in een traditionele, eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn betekenis voor de lokale geschiedenis en vanwege zijn zeldzaamheid en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Van Hasselt's klok in 2010

Van Hasselt's klok is een monumentale straatklok in Helpman, een zuidelijke wijk van de stad Groningen.

Beschrijving

De klok werd in 1923 geplaatst op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Brink als geschenk van de Groninger industrieel J.E. van Hasselt (1874-1942), die schuin tegenover deze locatie in het pand Verlengde Hereweg 33 woonde en daar een tricotagefabriek had.[1] De vrijstaande klok, die ongeveer 2,5 m hoog is, is bevestigd op een gietijzeren paal met een zwaar uitgevoerd basement. De overgang tussen basement en paal is versierd met Korinthische motieven. Het uurwerk bestaat uit een ronde kast met uitstaande randen aan twee zijden, waarachter zich twee wijzerplaten bevinden, beide met de tekst "J.E. van Hasselt's klok".[2] Het object is aangewezen als rijksmonument "vanwege zijn betekenis voor de lokale geschiedenis en vanwege zijn zeldzaamheid en gaafheid".


Monumenten in de buurt van Van Hasselt's klok in Groningen

Voormalige directeurswoning

Verlengde Hereweg 33A
Groningen
Inleiding DIRECTEURSWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit overwegend bebouwing van ron..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Verlengde Hereweg 21A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit bebouwing van rond de eeuwwisseling,..

Expressionistisch woningcomplex met bakstenen muurtjes

Verlengde Hereweg 8A
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX met karakteristieke bakstenen muurtjes, markant gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Oostsing..

Cipierswoningen gevangenis

Hereweg 132
Groningen
Inleiding CIPIERSWONINGEN, bestaande uit een blok van zes woningen onder één kap, gesitueerd aan de oostzijde van de Hereweg ten zuiden va..

Voormalige strafgevangenis (sinds 1962: Van Mesdagkliniek)

Hereweg 128
Groningen
Inleiding CELLULAIRE GEVANGENIS MET POORTGEBOUW, gesitueerd aan de Verlengde Hereweg, gebouwd in 1883 in opdracht van het Rijk naar ontwer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)