Van Hasselt's klok in Groningen

Verlengde Hereweg 42
9722AD Groningen

Architect: n.v.t.

Beschrijving van Van Hasselt's klok

Inleiding OPENBARE KLOK, vrijstaand gesitueerd op de belangrijke verkeerskruising Verlengde Hereweg/Helperbrink en zichtbaar in de noord-zuidroute langs de Verlengde Hereweg. De klok dateert van 1923 en is geschonken door de industrieel J.E. van Hasselt, die oorspronkelijk woonde aan de Verlengde Hereweg 33, waarachter zijn tricotagefabriek lag en die uitkeek op de klok. Omschrijving Het dragend deel van de in totaal circa 2 ½ m hoge klok bestaat uit een ronde gietijzeren paal met een zwaar en strak gestileerd basement. Dit basement gaat over in een deel, dat versierd is met Corinthische motieven als acanthusbladeren, een eierlijst en cannelures. Het klokdeel bestaat uit een eenvoudige cilindervormige kast met aan weerszijden een uitstaande rand, waarachter de wijzerplaten. Op de wijzerplaten is de naam van de schenker vermeld: 'J.E. van Hasselt klok'. Waardering Openbare klok, vormgegeven in een traditionele, eclectische stijl, van algemeen belang vanwege zijn betekenis voor de lokale geschiedenis en vanwege zijn zeldzaamheid en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)