Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Expressionistisch woningcomplex met bakstenen muurtjes in Groningen

Woonhuis

Verlengde Hereweg 8 A
9722AB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1916
Architect: M.G. Eelkema Eelkema 1916 M.G. Eelkema


Beschrijving van Expressionistisch woningcomplex met bakstenen muurtjes

Inleiding WONINGCOMPLEX met karakteristieke bakstenen muurtjes, markant gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Oostsingel in de wijk Helpman, gebouwd in 1916 in opdracht van J.E. van Hasselt en M.G. Eelkema naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema in een expressionistische bouwstijl. Het complex bestaat uit vijf benedenwoningen en vier bovenwoningen. De bakstenen muurtjes van nr. 8 en nr. 12 zijn in de loop van de tijd vervangen door hekwerken. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Omschrijving Het complex is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit helderrode baksteen en zijn verlevendigd met staand en liggend metselwerk. Boven elk raamtravee is een driehoekige opgemetselde top in verticaal metselverband. Onder de toppen en boven de portieken is een ruitvormig siermotief in baksteen aangebracht. De gevel aan de Verlengde Hereweg is elf traveeën breed; die aan de Helper Oostsingel negen traveeën breed. De hoek is op de begane grondverdieping afgeschuind. Op de eerste verdieping hierboven bevindt zich een halfronde erker met glas-in-loodbovenlichten. De toegangen tot de woningen zijn in diepe portieken met rondbogen geplaatst en hebben hoge stoepen met aan weerszijden bakstenen muurtjes met penanten die aansluiten bij de ommuring voor het complex langs. Hierin zijn op karakteristieke wijze ruitvormige openingen uitgespaard waarin een kruismotief van baksteen is aangebracht. Alle vensters zijn regelmatig over het gevelvlak verdeeld en zijn rechtgesloten met bakstenen vensterbanken en driedelige glas-in-loodbovenlichten onder hoge rollagen. Op de eerste verdieping bevinden zich trapeziumvormige erkers op een console van uitkragend metselwerk en met een bakstenen afdekking. Boven de voordeur op nr. 12 een houten luifel met ijzeren stangen. Waardering Woningcomplex, gesitueerd op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Helper Oostsingel in de wijk Helpman, gebouwd in een expressionistische bouwtrant, gangbaar voor de periode na de Eerste Wereldoorlog, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de Groninger architect M.G. Eelkema. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484153
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Expressionistisch woningcomplex met bakstenen muurtjes in Groningen

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Verlengde Hereweg 21A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit bebouwing van rond de eeuwwisseling,..

Cipierswoningen gevangenis

Hereweg 132
Groningen
Inleiding CIPIERSWONINGEN, bestaande uit een blok van zes woningen onder één kap, gesitueerd aan de oostzijde van de Hereweg ten zuiden va..

Voormalige directeurswoning

Verlengde Hereweg 33A
Groningen
Inleiding DIRECTEURSWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westwand van de Verlengde Hereweg, bestaande uit overwegend bebouwing van ron..

Voormalige strafgevangenis (sinds 1962: Van Mesdagkliniek)

Hereweg 128
Groningen
Inleiding CELLULAIRE GEVANGENIS MET POORTGEBOUW, gesitueerd aan de Verlengde Hereweg, gebouwd in 1883 in opdracht van het Rijk naar ontwer..

Van Hasselt's klok

Verlengde Hereweg 42
Groningen
Inleiding OPENBARE KLOK, vrijstaand gesitueerd op de belangrijke verkeerskruising Verlengde Hereweg/Helperbrink en zichtbaar in de noord-zui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)