Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Esserveld (poortgebouw en brug) in Groningen

Graf Begraafplaats

Esserweg 20
9722SN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1924
Architect: S.J. Bouma Bouma 1924 S.J. Bouma


Beschrijving van Esserveld (poortgebouw en brug)

Inleiding POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld' met mortuarium en materialenbergplaats, gebouwd in 1924 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in een vormgeving, die ontleend is aan de Amsterdamse School. Het complex is gesitueerd aan de zuidkant van de stad Groningen even ten noorden van de gemeentegrens op een omgracht terrein. De begraafplaats zelf is concentrisch aangelegd met een centrale toegangsas en bezit een aantal bijzondere grafmonumenten en groenvoorzieningen. Het door een gracht omgeven complex is toegankelijk via een brug met bakstenen penanten, natuurstenen koppen en ijzeren brugleuningen. De poort is afsluitbaar met een tweedelig ijzeren hek. De houten fietsenstalling met een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School is sinds enkele jaren geleden opgeruimd en verwijderd. Omschrijving Het dienstgebouw bestaat uit een poortoverbouw met mortuarium en een kantine met materialenbergplaats. Boven de doorgang met afgeschuinde bovenhoeken is de naam 'Esserveld' in typische Amsterdamse School-belettering aangebracht. Het basement is opgetrokken uit paarsbruine mondsteen. De wanden bestaan uit houten, gepotdekselde delen. De schildkappen zijn belegd met rode Tuiles du Nord. Op de nok van de poortoverbouw bevindt zich een karakteristiek vierzijdig, overhoeks klokketorentje, afgedekt met zink en rode leipannen. Op de top staat een zinken piron. Het mortuarium is aan de noordzijde toegankelijk via een houten luifel met geometrische zuiltjes en een deur met zijlichten met glas-in-lood, waarvan de houten kozijnen een gerend verloop hebben. Het complex is toegankelijk via een brug van bakstenen penanten met natuurstenen koppen en ijzeren brugleuningen. De poort is afsluitbaar met een tweedelig ijzeren hek. Inwendig zijn ondermeer van belang de houten banken, de beschilderde banden langs de balken van de overkapping en de kleurige glas-in-loodramen in het mortuarium. Waardering POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld', gebouwd in 1924 naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) met een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp als zuivere representant van de Amsterdamse School-architectuur, alsmede vanwege zijn betekenis binnen de ontwerptraditie van begraafplaatsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Esserveld in 2012. Rechts een deel van het poortgebouw.
De centrale as van het Esserveld in 2009

Het Esserveld (1924) is een begraafplaats aan de Esserweg in de Nederlandse gemeente Groningen.

Esserveld werd aangelegd aan de zuidkant van de stad Groningen, ten oosten van de Verlengde Hereweg, toen begin jaren twintig van de twintigste eeuw de Noorder- en Zuiderbegraafplaats vol begonnen te raken.[1] De begraafplaats is concentrisch aangelegd rond een centrale toegangsas.

Het poortgebouw met toegangsbrug werd in opdracht van de gemeente gebouwd naar een ontwerp van Siebe Jan Bouma. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In 1994 werd de gehele begraafplaats inclusief het poortgebouw aangewezen als rijksmonument.

Op het Esserveld is in 1946 een oorlogsmonument geplaatst, dat werd vervaardigd door de beeldhouwer Willem Valk (1898-1977).

In 2012 was het Esserveld de duurste begraafplaats van Nederland.[2]

Hier begraven

Zie ook


Monumenten in de buurt van Esserveld (poortgebouw en brug) in Groningen

Esserkamp (villabunker)

Hondsruglaan 27
Groningen
Inleiding VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhui..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 21
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand en schuin gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in ..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 17
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in de Villabu..

Transformatorhuisje Esserhaag

Esserhaag 2
Groningen
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, vrijstaand gesitueerd in de Villabuurt in de Groninger wijk Helpman, gebouwd in 1931 in opdracht van de gemee..

Boerderij met dwarsgebouwd voorhuis

Rijksstraatweg 10
Haren Gn (Gemeente Haren)
BOERDERIJ bestaande uit een dwarsgebouwd voorhuis, onder schilddak waarvoor kleine dakkapel, gedekt door fronton boven de omlijste ingang is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Esserveld (poortgebouw en brug) in Groningen

Foto's (2)