Transformatorhuisje Esserhaag in Groningen

Nijverheid Industrie

Esserhaag 2
9722RW Groningen

Architect: S.J. Bouma Bouma 1931 S.J. Bouma

Beschrijving van Transformatorhuisje Esserhaag

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, vrijstaand gesitueerd in de Villabuurt in de Groninger wijk Helpman, gebouwd in 1931 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in een expressionistische bouwstijl. Het gebouwtje is thans nog in gebruik als transformatorhuisje. Het huisje was oorspronkelijk gedekt met pannen. Omschrijving Het markante gebouwtje is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegronden telt één bouwlaag onder een tentdak, bekleed met rood dakleer (oorspronkelijk gedekt met pannen). De gevels rusten op een boven het maaiveld zwevende betonplaat en zijn opgetrokken uit gele baksteen en gele mondsteen. De gevels zijn aan de onderzijde gedecoreerd met een rand, bestaande uit een halfopen rollaag en een rollaag van afwisselend rode en gele baksteen. Het lage, terugliggende basement van paarse mondsteen is aan de zuidgevel en ter weerszijden van de ingang aan de noordzijde uitgemetseld tot een bloembak. De toegangsdeur is van staal evenals de toegangsdeur in de oostgevel, die aan één zijde wordt geflankeerd door een uitgemetselde bloembak. Op het tentdak staat een forse schoorsteen van gele baksteen met vier ijzeren ventilatieroosters aan de bovenzijde. Waardering TRANSFORMATORGEBOUW, ontworpen in een zorgvuldig gedetailleerde expressionistische bouwstijl door Gemeentewerken (S.J. Bouma), van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en de stilistische kwaliteit en de verzorgde uitvoering van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)