Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje Esserhaag in Groningen

Nijverheid Industrie

Esserhaag 2
9722RW Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1931
Architect: S.J. Bouma Bouma 1931 S.J. Bouma


Beschrijving van Transformatorhuisje Esserhaag

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, vrijstaand gesitueerd in de Villabuurt in de Groninger wijk Helpman, gebouwd in 1931 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in een expressionistische bouwstijl. Het gebouwtje is thans nog in gebruik als transformatorhuisje. Het huisje was oorspronkelijk gedekt met pannen. Omschrijving Het markante gebouwtje is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegronden telt één bouwlaag onder een tentdak, bekleed met rood dakleer (oorspronkelijk gedekt met pannen). De gevels rusten op een boven het maaiveld zwevende betonplaat en zijn opgetrokken uit gele baksteen en gele mondsteen. De gevels zijn aan de onderzijde gedecoreerd met een rand, bestaande uit een halfopen rollaag en een rollaag van afwisselend rode en gele baksteen. Het lage, terugliggende basement van paarse mondsteen is aan de zuidgevel en ter weerszijden van de ingang aan de noordzijde uitgemetseld tot een bloembak. De toegangsdeur is van staal evenals de toegangsdeur in de oostgevel, die aan één zijde wordt geflankeerd door een uitgemetselde bloembak. Op het tentdak staat een forse schoorsteen van gele baksteen met vier ijzeren ventilatieroosters aan de bovenzijde. Waardering TRANSFORMATORGEBOUW, ontworpen in een zorgvuldig gedetailleerde expressionistische bouwstijl door Gemeentewerken (S.J. Bouma), van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde en de stilistische kwaliteit en de verzorgde uitvoering van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484133
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Transformatorhuisje Esserhaag
Het transformatorhuisje in 2012
Het transformatorhuisje in 2012
Locatie Esserhaag, Groningen
Coördinaten 53° 12′ NB, 6° 35′ OL
Oorspr. functie transformatorhuisje
Huidig gebruik transformatorhuisje
Bouw gereed 1931
Bouwstijl expressionistisch
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 484133
Architect Siebe Jan Bouma
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het transformatorhuisje aan de Esserhaag is een monumentaal transformatorhuisje in de oostelijke Villabuurt van Helpman, een zuidelijke wijk van de stad Groningen.

Beschrijving

Het transformatorhuisje in 2009

Het vrijstaande transformatorhuisje werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp in expressionistische stijl van Siebe Jan Bouma (1899-1959), die toen gemeente-architect van Groningen was. Het is een nagenoeg vierkant gebouwtje van één bouwlaag onder een tentdak, dat wordt gedekt door rood dakleer (oorspronkelijk door dakpannen) en waarop een grote schoorsteen met vier ventilatieroosters is geplaatst. De gevels van het transformatorhuisje zijn gebouwd van gele baksteen en rusten op een betonnen plaat, die zich net boven het maaiveld bevindt. Aan de onderkant zijn ze versierd met twee eveneens in baksteen uitgevoerde rollagen. Onder de betonplaat bevindt zich een basement van paarse mondsteen, dat aan de noord- en zuidzijde is uitgemetseld tot bloembakken. Het huisje heeft in de noord- en oostgevels ingangen met stalen toegangsdeuren. Bij de oostelijke ingangsdeur is eveneens een bakstenen bloembak opgetrokken. Het gebouwtje is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje Esserhaag in Groningen

Esserveld (poortgebouw en brug)

Esserweg 20
Groningen
Inleiding POORTGEBOUW MET TOEGANGSBRUG bij begraafplaats, genaamd 'Esserveld' met mortuarium en materialenbergplaats, gebouwd in 1924 in opd..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 17
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in de Villabu..

Dubbel landhuis

Hondsruglaan 21
Groningen
Inleiding DUBBEL LANDHUIS, vrijstaand en schuin gesitueerd op een ruim perceel op de hoek van de Hondsruglaan en de Quintuslaan, gelegen in ..

Esserkamp (villabunker)

Hondsruglaan 27
Groningen
Inleiding VILLABUNKER met garage, geheel vrijstaand gesitueerd in grote parkachtige tuin op de plaats van een voormalig 19de-eeuws landhui..

Bella Vista

Verlengde Hereweg 192
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd en omringd door een grote, deels tot parkeerplaats ingerichte tuin, gebouwd in circa 1900 in een voor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)