Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl in Groningen

Woonhuis

Oranjesingel 14
9717CC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1926
Architect: M.B. Bruins Bruins 1926 M.B. Bruins


Beschrijving van Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan de westzijde van het Noorderplantsoen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect M.B. Bruins in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis met twee zelfstandige eenheden. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit donkerbruine mondsteen en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het oostelijke deel heeft een plat dak; het westelijke deel een schilddak met fors overstek, belegd met een oranje romaanse pan. Vanuit de zolderverdieping is een toegang tot een dakterras. De houten goot is voorzien van cassetten.De toegang naar elk van de woningen in de zijgevels wordt in de architectonische vormgeving gemarkeerd door een verticaal, gesausd, betonnen element over alle bouwlagen. Hierin een drietal langgerekte vensterstroken. De middentravee├źn van de oostgevel risaleren circa 0.75 m en vertonen een knik ten opzichte van de rooilijn. Op de middenas is een liseen uitgemetseld, rustend op een betonnen plaat waaronder een vijftal decoratieve betonplaten. De top van dit geveldeel is gemetseld in sierverband. De rechthoekige vensters hebben zware houten kozijnen en 1 steens rollagen. Op de verdieping aan de westgevel twee balkons waarvan de borstwering met houten delen is gepotdekseld. Waardering Dubbele villa, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Groninger architect en kunstenaar M.B. Bruins, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, de gaafheid van het exterieur, en vanwege zijn betekenis voor het (kleine) oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 484062
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl in Groningen

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl

Nassaulaan 2
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Nassaulaan en de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan ..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met steil dak

Nassaulaan 4
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Nassaulaan en gebouwd in 1928 in opdracht van W. van de Elst en G. Koets naar ontwerp ..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met taps toelopende gevel

Nassaulaan 6I
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA MET VOORERFAFSCHEIDING, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Nassaulaan, gebouwd in 1928 in opdracht van G...

Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen)

Leliesingel Boteringesingel Kruissingel
Groningen
Aan de NW zijde van de stad tot plantsoen vervormde 4 BASTIONS, waaronder een walfragment met poterne, en bijbehorende gedeelte vestinggrach..

Plantsoenbrug met brugwachtershuis

Dr. C. Hofstede de Grootkade 26
Groningen
Inleiding BRUG MET BRUGWACHTERSHUIS, gesitueerd over het Reitdiep en de verbinding vormend tussen de Westersingel en de Leliesingel aan de n..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl in Groningen

Foto's (1)