Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pythagorascomplex in Groningen

Woonhuis

Koninginnelaan 117 A
9717BS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1930 1995-'97 (rest.)
Architect: J.A. Boer Boer 1930 J.A. Boer


Beschrijving van Pythagorascomplex

Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, gesitueerd evenwijdig aan de spoorlijn Groningen-Roodeschool aan de Stadhouderslaan en de Louïse Henriëttestraat in de Oranjebuurt, bestaande uit 74 woningen (beneden- en bovenwoningen) en drie winkels, gebouwd in 1930 in opdracht van aannemersbedrijf Firma H. Koster naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer in een verstrakte versie van de Amsterdamse School-stijl. De twee winkels op de hoek zijn thans in gebruik als woningen. In de loop van de tijd zijn diverse stalen vensters vervangen door houten kozijnen en ramen en ook een aantal stalen bovenlichten met donker gekleurdglas zijn vervangen. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Omschrijving Het karakteristieke complex is opgetrokken op een wigvormige plattegrond en bestaat uit drie delen: het hoekgedeelte aan de Koninginnelaan van drie bouwlagen onder een sterk afgeplat dak met drie rijen verticale rode daktegels en daaraansluitend twee lange wanden aan de Stadhouderslaan en de Louïse Henriëttestraat, bestaande uit twee bouwlagen met een zolderverdieping onder een omlopend schilddak, gedekt met rode Tuiles du Nord. De gevels zijn opgetrokken uit bruinroze baksteen op een trasraam van roodbruine baksteen en worden horizontaal geleed door doorlopende betonplaten, die de verdiepingen markeren en gemetselde onderdorpelbanden. De in ondiepe portieken geplaatste voordeuren en de driedelige stalen erkervensters en horizontale vensters hebben een doorlopende strook bovenlichten in het gevelvlak. Het hoekgedeelte kreeg een bijzondere architectonische vormgeving: dubbele, vijfzijdige erkers over drie bouwlagen, gescheiden door een bakstenen penant in het midden en inpandige balkons naast de erkers op de verdiepingen. In de zijgevels van het hoekgedeelte bevinden zich stalen laddervensters. In de kap van de lange wanden bevindt zich een doorlopende strook houten dakkapellen. Waardering Woningbouwcomplex, met een opmerkelijke architectonische vormgeving, typerend voor de verstrakte versie van de Amsterdamse School rond 1930 naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Boer, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn bijzondere stedebouwkundige situering en de architectonische kwaliteiten van het ontwerp. Bovendien neemt het complex een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pythagorascomplex in Groningen

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met taps toelopende gevel

Nassaulaan 6I
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA MET VOORERFAFSCHEIDING, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Nassaulaan, gebouwd in 1928 in opdracht van G...

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met steil dak

Nassaulaan 4
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Nassaulaan en gebouwd in 1928 in opdracht van W. van de Elst en G. Koets naar ontwerp ..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl

Nassaulaan 2
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Nassaulaan en de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan ..

Paviljoen Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding PAVILJOEN, vrijstaand gesitueerd nabij de barokke vijver midden in het Noorderplantsoen, gebouwd in 1930 in opdracht van brouwerij..

Muziekkoepel Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding MUZIEKKOEPEL, vrijstaand gesitueerd in het Noorderplantsoen op een ruim gazon aan de rand van een wandelpad met aan weerszijden gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pythagorascomplex in Groningen

Foto's (1)