Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neoclassicistische villa (Huize Mussengang) in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 26
9724AJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1881 1906 (keuken zuidgevel) 1924 (erker oostgevel)
Architect: K. en H. Hoekzema Hoekzema K en H 1881 K. en H. Hoekzema


Beschrijving van Neoclassicistische villa (Huize Mussengang)

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1881 in opdracht van K.H. Gaarlandt naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema in neo-classicistische stijl. De tuin wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk tussen gietijzeren balusters. In 1906 is tegen de zuidgevel een keuken aangebouwd. In 1924 is op de bel étage van de oostgevel een halfronde erker aangebracht. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn zeer monumentale karakter behouden. Het interieur verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat. Het gebouw is thans in gebruik als kamerverhuur. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een platte zwarte Friese pan. De gevels worden afgesloten door een vlakke, omlopende kroonlijst met geprofileerde bakgoot. Boven het middenrisaliet van de voorgevel een rechtgesloten kajuit. Op de hoeken staan schoorstenen met oorspronkelijke borden (voorkant). De met grauwe cement beraapte gevels hebben op de hoeken gecanneleerde pilasters. De hoofdingang met bewerkte dubbele paneeldeur is in het middenrisaliet van de noordgevel geplaatst in een ondiep portiek met rondboog op gecanneleerde pilasters en heeft een hardstenen stoep met imitatie natuurstenen leuningen en balustrades. Boven de voordeur bevindt zich een balkon op bewerkte consoles en een open balustrade. De schuifvensters op de bel étage hebben eenvoudig geprofileerd lijstwerk met getoogde bovendorpels en bovenlichten met glas-in-lood. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten. De westgevel heeft een aardige houten serre met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten en een gietijzeren trap. Boven de serre bevindt zich een houten balkon met balusterhek. De oostgevel bevat op de bel étage een halfronde erker. De zuidzijde bezit een rechthoekige aanbouw van één bouwlaag met balkon. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de hal met witmarmeren vloer, de oorspronkelijke deuromlijstingen en de paneeldeuren met gekleurd glas-in-lood, marmeren schouwen, het houten trappenhuis met houten leuningen, balusters en bewerkte houten lambrizering en groot trappenhuisvenster met gekleurd glas-in-lood en de betegelde w.c. met blauwe en witte tegels. Waardering VILLA, ontworpen in een neo-classicistische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483760
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neoclassicistische villa (Huize Mussengang) in Groningen

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuiderpark 2
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beus..

Stadse vakwerkvilla

Zuiderpark 25
Groningen
Inleiding VILLA (type stadse vakwerkvilla), vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebou..

Witgepleisterde vrijstaande villa (Defacto)

Zuiderpark 3
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten..

Villa (Makelaardij Zeven)

Parklaan 1
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark en gebouwd in 1881 blijkens een stichtingssteen naast de ingang in opdracht van M. ..

Dubbele eclectische villa

Zuiderpark 5
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neoclassicistische villa (Huize Mussengang) in Groningen

Foto's (2)