Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa, voormalige apotheek in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 18
9724AG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1896
Architect: K. Hoekzema Hoekzema K 1896 K. Hoekzema


Beschrijving van Villa, voormalige apotheek

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark op de noordoosthoek tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1896 als apotheek met beneden- en bovenwoning in opdracht van J.A.J. Tonella naar ontwerp van de Groninger architect K. Hoekzema in een rond de eeuwwisseling gangbare stijl met elementen van de Art Nouveau-stijl en de Chalet-stijl. De rode pannen zijn in 1973 vervangen door bruinrode singels. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als apotheek met woningen. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, bekleed met bruinrode singels. De iets risalerende hoeken hebben topgevels en kappen met wolfseinden in overstek met bewerkte houten schoren en hangstijlen. Boven een trasraam van rode baksteen zijn de gepleisterde gevels verlevendigd door muurdammen en dorpelbanden in witte verblendsteen. Het oostelijk hoekrisaliet bevat op de eerste verdieping een rechthoekige erker op een bewerkte, natuurstenen voet, gedekt door een lessenaarsdak op bewerkte houten schoren. Alle regelmatig over de gevelvlakken verdeelde vensters zijn rechtgesloten (T-vensters) met bovenlichten met een 18-ruits roedeverdeling en hebben segmentboogvormige en halfronde ontlastingsbogen met rollagen. De muurdammen en rondboogopeningen rusten op natuurstenen consoles. In het topgevel van het westelijk hoekrisaliet bevindt zich een rondvenster. Aan de zuidzijde is een aardige vijfzijdige houten serre aangebouwd. Waardering VILLA, opgetrokken in een laat negentiende-eeuwse bouwstijl waarin elementen van de Art Nouveau-stijl en de Chalet-stijl zijn verwerkt, naar ontwerp van de Groninger architect K. Hoekzema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483746
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa, voormalige apotheek in Groningen

Dubbele art nouveau villa

Zuiderpark 12
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1904 in opdracht van J.J. Huisman en U.J. Mansholt naar ontwerp..

Neoclassicistische villa met koetshuis, stal en knechtenwoning

Zuiderpark 20
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht..

Dubbele bakstenen villa

Zuiderpark 8
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 in opdracht van C. Matlander met een traditionele, doch ka..

Driedubbel herenhuis

Heresingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, bestaande uit drie zelfstandige gebruikseenheden, geheel vrijstaand gesitueerd op de zuidwestelijke hoek van de Heresin..

Dubbele villa in eclectische stijl

Heresingel 15
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, gesitueerd in een reeks vrijstaande bouwwerken aan de zuidzijde van de Heresingel, gebouwd in 1897 in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)