Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele bakstenen villa in Groningen

Woonhuis

Zuiderpark 8
9724AE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Dubbele bakstenen villa

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 in opdracht van C. Matlander met een traditionele, doch karakteristieke vormgeving; de villa behoorde tot de eerste bebouwing in het Zuiderpark. Nr. 8 is thans nog in gebruik als woonhuis en nr. 9 is in 1980 in gebruik genomen als kamerverhuurbedrijf en daartoe inwendig verbouwd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit rode Groninger baksteen boven een gestuct basement en bestaat uit een souterrain met één bouwlaag onder een schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst met een geprofileerde bakgoot. Het voordakschild bevat in het midden een dubbele houten dakkapel met twee zes-ruitsvensters onder een driehoekig tympaan, dat versierd is met een guirlande-motief. Op de voorste nokken staan twee karakteristieke, achtzijdige gemetselde schoorstenen met zinken schoorsteenborden. In de voordakschilden op de hoeken zijn houten dakkapellen aangebracht. De zijgevel van nr. 9 is gestuct. De voorgevel is verlevendigd door twee driezijdig uitgebouwde erkers op de hoeken met segmentboogvormig gesloten T-vensters tussen bakstenen pilasters. De voordeuren zijn in een ondiep portiek geplaatst met stoepen. Waardering DUBBELE VILLA, opgetrokken in een laat negentiende-eeuwse bouwstijl en de eerste bebouwing in het Zuiderpark vormend, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 483725
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele bakstenen villa in Groningen

Dubbele art nouveau villa

Zuiderpark 12
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1904 in opdracht van J.J. Huisman en U.J. Mansholt naar ontwerp..

Neoclassicistische villa met koetshuis, stal en knechtenwoning

Zuiderpark 20
Groningen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht..

Dubbele eclectische villa

Zuiderpark 5
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische ..

Herenhuis met koetshuis

Parklaan 18
Groningen
Inleiding HERENHUIS MET KOETSHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan, die de westelijke begrenzing vormt van h..

De Nieuwe Brandenborgh

Parklaan 16
Groningen
Inleiding HERENHUIS met houten gangpoortje, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan, die de westelijke begrenzing vor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele bakstenen villa in Groningen

Foto's (4)